Закон ще подобрява правилата при обществените поръчки

Парламент Томислав Дончев

След две седмици влиза в сила закон, който значително ще подобри правилата при обществените поръчки, обяви  заместник министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в ефира на националната телевизия. Според него новият закон е по-добър, предвид факта, че предлага повече конкуренция, повече борба, по-малък административен натиск, нова система за контрол и хващане на грешките в аванс. За първи път законът урежда варианта за електронно кандидатстване, което трябва да стане факт от следващата година и половината. Той припомни, че през изминалата година за 11 111 поръчки са разпределени около 7 млрд. лв. и е нормално в някои от тях да има нарушения.

Според него ако една обществена поръчка е спряна, съвсем не означава, че има някакво нарушение, но е достатъчно да има концентрация на обществено съмнение. По думите му и преди е имало спиране на обществени поръчки, но те не са влизали в общественото полезрение и е необходимо грешките да се откриват още в началото.

Основният проблем според Томислав Дончев е неспазване на правилата, допълвайки, че целта на закона е да гарантира, че когато държавата купува нещо, то трябва така, сякаш гражданите го купуват със собствените си пари.

Той опроверга натрупалото се обществено мнение, че властта си купува медиен комфорт, предизвиквайки водещият да го потвърди. Според думите му напрежението се е натрупало заради начина по който по който се финансират телевизиите и радиата. Предложението му е проблемът да бъде решен чрез дебат в който да участват всички телевизии за това как да бъдат изхарчени парите. Докато не се приключи този дебат и няма консенсус, мораториумът върху средствата за реклама ще е в сила, продължи той.

По отношение на пазара на горива у нас Дончев бе на мнение, че ще има още по-конкурентен пазар в полза на потребителите и че горивата ще поевтинеят още.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст