Общо 53 проекта получиха 28.5 млн. лв. финансова помощ

лукарски

Нови 53 проекта бяха одобрени по процедура "Подобряване на производствения капацитет в МСП" по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК), съобщиха от Министерството на икономиката. Проектите ще получат безвъзмездна финансова помощ от 28.5 млн. лева.

Проектите са били избрани сред общо 203 предложения, а договорите бяха връчени от министъра на икономиката Божидар Лукарски и заместник-министъра Даниела Везиева на официална церемония. Те са насочени към секторите научно-изследователската и развойна дейност, издателска дейност, обработка на данни и хостинг, програмиране и други IT продукти и далекосъобщения.

Министърът благодари на номинираните за тяхната смелостта, куража и отговорността им по поетите ангажименти. Според него това е един доста сериозен ресурс, показващ желанието на министерството да даде тласък в развитието на икономиката.  

По негови думи тези резултати ясно показват амбицията на екипа на Министерство на икономиката да работи в подкрепа на бизнеса. Той подчерта, че това е един много сериозен ресурс, който министерството инвестира в изграждането на икономика, базирана на знание и иновации; икономика, която създава висока добавена стойност. 

От министерството очакват осезаеми резултати като нови работни места, засилени пазарни позиции и повече продажби, по-високи доходи и перспективи за служителите и работниците, без които успехите на българските предприемачи не биха били възможни.

"Вложихме изключително много усилия и не беше никак лесно, но заедно с вас, представителите на бизнеса, които днес получавате своите договори успяхме да докажем, че можем да правим проекти, които са прозрачни и най-вече ориентирани към резултати", посочи на церемонията заместник-министър Даниела Везиева. По нейни думи иновациите са много съществена част от всеки един продукт и услуга, които българският бизнес създава. Затова насърчаването на иновациите и интензивните на знание сектори са приоритет в политиката на Министерство на икономиката. "Нашата задача е да осигуряваме средства за вашите идеи, това и направихме. Останалото зависи от вашата работа", завърши Везиева.

От министерството допълниха, че в момента отворени по ОПИК са още две процедури за внедряване на иновации в съществуващи предприятия и разработване на иновации от стартиращи предприятия с бюджет от над 117 млн. лв. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст