Вкупом непотребни

ВСС

Депутатите от управляващото мнозинство успяха с един удар да уцелят не два, а цели три заека, докато гласуваха промените в Закона за съдебната власт (в четвъртък, 31 март): първо, настървиха до кръв цялата магистратска общност срещу сегашния състав на Висшия съдебен съвет. А той и без това не се ползва с кой-знае каква любов и доверие сред колегията, да не кажем никаква.

После настроиха хората в тоги и срещу себе си, защото така и не успяха да обяснят какво точно гласуват в парламента и защо всъщност го правят.

Имаше и трети ефект: депутатите окончателно убедиха целокупното народонаселение, че нищо в страната няма да се промени към добро, докато не се смени избирателната система и в парламента не започнат да влизат мислещи хора вместо партийни послушковци, които впоследствие да се самовъзпроизвеждат и в останалите структури на държавата.

Целият този "чутовен успех" бе постигнат само с едно-едничко депутатско решение: да вдигнат заплатите на членовете на ВСС и да ги изравнят с тези на тримата "големи" в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор.

Предложението за увеличението на заплатите бе направено преди второто четене на законопроекта за промени в ЗСВ по време на обсъждането му в правната комисия на парламента. Идеята бе на Патриотичния фронт и на БСП. Повод за това увеличение стана становището на Съвета за реформи в съдебната власт към МП, с което се настоя да се отмени досегашната практика – членовете на ВСС да взимат допълнително възнаграждение над заплатите си заради това, че участват в комисиите на ВСС. Нещо, което всъщност е част от работата им. Решението да се отменят допълнителните бонуси пък породило въпроса трябва ли или не трябва да се влошават статутът и положението на членовете на ВСС?

И така в четвъртък "положението" на членовете на ВСС бе спасено в пленарната зала с гласовете на 81 депутати – основно от ГЕРБ, АБВ и "Патриотичния фронт". Единствено няколко души от Реформаторския блок и Методи Андреев от ГЕРБ  изказаха несъгласие с решението на мнозинството за увеличаване на заплатите във ВСС. Те изтъкнаха, че според социологическите изследвания 92% от обществото не одобряват работата на ВСС, че съветът практически ражда скандали, вместо да решава проблемите на съдебната власт и че реално няма никакво основание възнагражденията на членовете му да бъдат увеличавани. Пари се дават за свършена работа, а този ВСС сътвори цунами от скандали, обобщи оценката за "творческата дейност" на ВСС до момента депутатът Методи Андреев.

Но напук на всичко и на всички заплатите във ВСС бяха повишени – защото това всъщност е резултатът от "привързването им" към надниците на тримата големи в съдебната власт. И опасенията на депутатите, че с промените в закона съдебните кадровици ще се почувстват  "бедни, нещастни и зле платени", се разминаха.

Така реформата в съдебната власт на практика започна със заплатите на членовете на ВСС. На всеки от кадровиците там бе гарантирано възнаграждение в размер над 6000 лв. месечно. И то въпреки факта, че смислени мотиви за това увеличение нямаше. Въпреки предупрежденията за безумието на тази "уравнивиловка", направени от юристи с далеч по-значими опит и познания за правото от този на депутатите. И напук на публичното неодобрение за такова увеличение, изказано и от магистратската общност (най-честото определение в интернет форумите за юристи по повод тази "свежа" законодателна инициатива беше "свинщина"). Не помогна дори предупреждението на депутата от ДСБ Атанас Атанасов към колегите му: да внимават какво правят, за "да не станем вкупом непотребни".

Заплатите на ВСС родиха безспорно най-атрактивните дебати при приемането на промените в ЗСВ. Останалите точки минаха почти без дискусия. Единствената друга тема, която възбуди страстите в пленарната зала,  беше за това как ще се гласуват кадровите въпроси във ВСС – тайно или явно. Както се очакваше, ДПС настоя да се запази тайното гласуване. Според тях това щяло да гарантира повече  независимост на членовете на съвета при вземането на решенията и щяло да ги пази от  външен натиск – поне така се аргументира Четин Казак. На същото становище застанаха и депутатите от БСП. След половинчасова почивка за потушаване на страстите обаче депутатите все пак гласуваха ВСС да взе

ма кадровите си решения явно.

Така в крайна сметка промените в Закона за съдебната власт бяха окончателно приети. А каква ще бъде (или няма да я бъде)  ползата от тях е друга тема. По която тепърва ще пишем…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст