ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът постанови затвор за Виолета Николова

Виолета Николова - подсъдима

Бившата директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова е с нова ефективна присъда, след като Софийският апелативен съд постанови лишаването й от свобода за три години. Наказанието е по делото за раздадените от Николова бонуси в размер на 53 000 лв., от които тя определи 48 000 лв. за себе си. Първоначално Софийският градски съд постанови пет години лишаване от свобода, но последва обичайната оправдателна присъда на апелативната инстанция. След протест на прокуратурата Върховният касационен съд върна делото на друг апелативен състав и той намали присъдата с две години.

Наред с Николова подсъдими са финансовата контрольорка Тотка Стоилова и шефката на дирекция Райна Иванова, чиито присъди от градския съд не са изменени – съответно две години условно и 3000 лв. глоба за Стоилова и оправдаване на Иванова. Делото в апелативния съд е гледано в отсъствието на Виолета Николова, която работи и се лекува от онкологично заболяване в Англия. С последните изменения в Наказателнопроцесуалния кодекс, насочени срещу бягствата на подсъдими, присъствието им по дела за тежки престъпления пред втората инстанция е задължително и не е ясно правено ли е нещо за довеждането на Николова.

Именно заболяването на подсъдимата е мотивирало съда да намали присъдата до законовия минимум. Отчетена в нейна полза е и петгодишната продължителност на разследването, като е направен изводът, че наказание от пет години затвор "би било проява на ненужна репресия". Не се налагала и исканата от прокуратурата конфискация на имуществото й. А дали състоянието на Николова позволява престой в затвора било въпрос на изпълнението на наказанието, който нямал отношение към преценката при налагането му.

Виолета Николова беше уволнена със скандал от Агенцията по вписванията, след като стана ясно, че през 2011-а е получила бонуси с общ размер 73 000 лева. Защитната й теза бе, че това не е незаконно и е одобрено от тогавашния правосъден министър Маргарита Попова. "БАНКЕРЪ" писа тогава за нормативните разпоредби, които са направени така, че чиновниците да си разпределят огромен ресурс под формата на допълнително материално стимулиране. От който се облажи и целият политически кабинет на сегашния вицепрезидент. В конкретния случай средствата идват от такси, които Агенцията по вписвания събира за услуги по водените от нея регистри – имотен, търговски, БУЛСТАТ и на имуществените отношения на съпрузите. 

Спорно по делото беше дали Николова е погазила ведомствените наредби. Първият апелативен състав я оправда с извода, че е нарушила добрите нрави, но не и закона. Както и че "основен принцип на правото е, че всичко което не е забранено от закона, е позволено". Но върховните съдии определиха с явен сарказъм това тълкуване като "историческо", отсъждайки: че щом в наредбата няма изрично описан ред за разпределяне на т. нар. неразпределени бонуси, той остава същият като за редовните бонуси.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст