ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москов пак защити пръстовия идентификатор

москов

Въвеждането на пръстовия идентификатор е нужно, за да може да заработят и останалите електронни услуги, които здравната реформа ще въведе – електронната рецепта и електронното здравно досие. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в интервю за Дарик. Повод за думите му станаха протестите на лекари в последните дни.

Едно от притесненията на медиците е, че пръстовият идентификатор вместо да облекчи работата на общопрактикуващите лекари, ще я затрудни и ще удължи времето, необходимо да се регистрират пациентите. От НЗОК вече обясниха, че за да не се сбъднат опасенията им, идентификаторът ще се въведе само в лечебните заведения от средата на тази година. Москов пък гарантира, че със системата ще се работи бързо и лесно.

„Включването в системата ще е лесно за пациентите и ще става навсякъде, без да се налага да се ходи за регистрация”, каза здравният министър. По думите му, това е най-евтината, сигурна и бърза система за регистриране на медицински услуги.

Той коментира и притеснението на медиците, че с идентификаторa ще се събират пръстови отпечатъци.

„Става дума за код, чрез който пациентите ще бъдат идентифицирани, а не за система с отпечатъци”, категоричен бе Москов.
Въпреки недоволствата на лекарите, здравният министър е категоричен, че няма да се откаже от реформата. Очаква се системата да се въведе от април следващата година. Тогава ще започне новият договорен период с Националната здравноосигурителна каса.
Според информации, появили се в медиите, новата система ще струва на лекари, стоматолози и фармацевти най-малко 10 млн. лв. Официална цена все още не е обявена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст