ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Превозвачи: Тол таксите ще ни фалират

автобуси

Автобусните превозвачи потвърдиха намерението си да протестират по Великден. Причината за недоволството им е въвеждането на нова система за винетки и тол такси за платено преминаване по пътищата на страната.

Системата трябва да заработи от 2018 г., като механизмът й предвижда леките автомобили и микробуси до 3.5 тона да продължат да се движат с електронни винетки. За тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона се планира начисляване на тол такси според реално изминатите километри. Световната банка предлага три ценови варианта – 0.12, 0.20 или 0.26 лв. на километър.

Според автомобилните превозвачи предложените цени на километър изминато разстояние са прекалено високи. Излиза, че таксите за отиване и връщане до Бургас на един автобус ще струват 100 лв., което е 15% от оборота на фирмите, оплакват се превозвачи пред БНТ. Те не са съгласни и с това, че по-малките автобуси ще ползват електронна винетка, а големите ще трябва да плащат такси.
Освен с протести и хаос по пътищата, превозвачите плашат и с увеличаване на билетите, ако обществената поръчка за новата система тръгне.

„На пазара сме много – по едно направление пътуват по 2-4 автобуса. Това е нерентабилно и печалбата се разделя между тях самите. Никой не би могъл да оцелее в такива условия”, обясни пред Нова телевизия Симеон Милушев от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст