ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банева: Двеста юридически и физически лица от България са в документите от “Панамагейт”

Евгения Банева

"Скандалът около "Панамските документи" в световен мащаб е голям. Интересно защо в България излиза само името на Баневи и още няколко души. Подходът е типично по български”, коментира  пред бТВ Евгения Банева. Въпросът е дали всички 200 физически и юридически лица в списъка, който разследващите журналисти в България имат, ще бъдат показани, изкоментира риторично Банева.

"Хората в България слабо се интересуват дали Баневи имат офшорни фирми. Те очакват с огромен интерес да разберат дали ще излязат имена на политици и висши чиновници, които боравят със публични средство", каза тя.

"Няма политик, или депутат който през последните 25 години да е бил във властта и да няма офшорни фирми. Новите лица в парламента са малко. Въпросът е дали тези имена ще изскочат, убедена е Евгения Банева. Тя бе убедена, че повечето политици имат офшорки – ако не лично, чрез тъст, снаха, дете."

И обясни, че причините за избор на офшорна фирма са: защото това не е забранено, разчита се на пълна конфиденциалност, липсата на възможност някоя от фирмите ти лесно да бъде открадната от Търговски регистър и може би най-важната причина е, че корупцията в България е огромна на всички нива. И дори да няма корупционна практика, то при всеки повод та се измисля, а ако чиновниците чуят името на фирмата е на Банев или Банева, тарифите скачат по няколко пъти, независимо дали се отнася за общинска администрация, съдебна система или прокуратура.

След напомняне на водещата, че даването на подкупи е подсъдно деяние, Банева отвърна, че лично не е давала пари на никого, но "то си има практики, по които държавният чиновник намира легални начини – срещу фирмата ни се води дело, обречено на неуспех, но адвокатските хонорари са огромни и с тези разходи се връщат пари."

Ден преди "Панамските документи" да станат обществено достояние Николай Банев обяви, че ще се кандидатира за президент, издигнат от "Евразийски клуб – България".

Съпругата му не смята, че информацията за офшорните им сметки ще попречи той да бъде издигнат за президент, защото до този момент той не е бил в политиката, а е бил бизнесмен. Тя обаче подозира тенденциозна атака чрез "Панамските документи” срещу кандидатурата на съпруга й.

Относно информацията, че служител на семейството – Георги Календерски, е бил пълномощник на 8 офшорни компании, без да знае за това, Банева каза, че той явно се е уплашил, но всъщност е положил подписа си под нужните документи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст