ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Белгийски джихадист предупреди майка си да не излиза днес

брюксел

Майката на белгийски джихадист получила съобщение от сина си да не излиза днес и да не посещава обществени места, съобщават местни медии.

Уточнява се, че съобщението е изпратено от Сирия и белгийските власти го приемат сериозно. От полицейския кризисен център поясняват, че подобни съобщения оправдават допълнително запазването на предпоследна степен на готовност за атентат в страната.

Белгийските медии разказват и за друго прихванато съобщение – от Юнес, брата на загиналия в Париж терорист Абделхамид Абауд. Юнес казал по телефона на сестра си, която е в Белгия, че се връща. Службите са установили, че Юнес е говорил от Саудитска Арабия.

Европейските власти се опасяват, че Юнес Абауд цели "да отмъсти" за смъртта на брат си при щурма в парижкото предградие "Сен Дени" непосредствено след ноемврийските атентати. Абделхамид Абауд е възприеман като водеща фигура в терористичните бригади, ударили през ноември Париж. Приживе той бе отвел по-малкия си брат Юнес в Сирия, като така го направи най-малкия джихадист в редиците на "Ислямска държава".

На този фон днес медиите съобщават, че броят на военните, които охраняват Брюксел, ще бъде повишен до 1800 души. От края на миналата година в белгийската столица бяха разгърнати 1200 военни, броят им бе повишен до 1500 след атентатите от 22 март на летището и в метрото на града. От синдиката на военните коментират, че служителите вече са преуморени, не могат да ползват годишния си отпуск и се налага да разчитат на САЩ за доставката на достатъчно бронежилетки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст