”Топлофикация София” завежда заради дългове по 133 дела на ден

Всякакъв съд

Само през първите два месеца от годината "Топлофикация -София" е завела 8000 дела срещу свои клиенти, съобщи омбудсманът Мая Манолова. "При тези темпове до края на годината исковете ще стигнат 50 000", коментира тя на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Мая Манолова попита председателя Иван Иванов докъде е стигнала работата по промените в общите условия на топлофикациите, така че таксата "юрисконсулт", която товари с още разходи абонатите, да отпадне. Още преди месец Иванов обеща, че КЕВР скоро ще промени общите условия, за да се пресече начисляването на въпросните такси при съдебни спорове между топлофикациите и техните абонати.  "Не може дружествата чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите", обясни председателят на КЕВР.

Регулаторът щял да изпълни ангажимента си, но чрез "стабилна правна рамка", за да не бъде атакувано в съда. "Задължение от 100 лв. към дружеството след преминаване през съд става 883 лв. в "най-добрия" случай и заради таксите достига 1483 лв., ако гражданинът възрази срещу начислената сума", коментира Мая Манолова.

Отпадането на такса "юрисконсулт" единствено в общите условия обаче няма да е достатъчно, за да накара топлофикациите да се съобразят с решението. Затова ще се търси и вариант за промяна на Наредбата за юрисконсултските възнаграждения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст