“Панама Пейпърс” уличиха щаба на Клинтън във връзки с… Кремъл

хилари клинтън

"Панама пейпърс" разкриха гореща връзка между хора от екипа на Хилари Клинтън и Кремъл, съобщи Дойче веле. Британското издание „The Observer” пише, че ключови фигури от щаба на Клинтън са оказвали лобистки услуги на руската „Сбербанк” чрез компанията „Podesta Group” във Вашингтон.

От месец март „Сбербанк” е клиент на лобистката компания „Podesta Group” в американската столица според публикуваните от журналистите данни от документи на панамската кантора „Mossack Fonseca”.

Лобистите са наети с цел формиране на положителен имидж и облекчаване на санкциите срещу Русия. Фирмата се управлява от Тони Подеста. Той е една основните фигури в набирането на средства за кампанията на Хилари Клинтън. Посочва се, че той е сред добре осведомените членове на Демократическата партия и разполага със силни връзки.  

Братът на Тони Подеста пък, оглавява щаба на Клинтън.

Сред дъщерните компании на  „Сбербанк”, за които лобира „Podesta Group”, са посочени инвестиционната компания „Тройка Диалог" – регистрирана на Каймановите острови, регистрираната в Кипър SBGB Cyprus Limited, както и регистрираната в Люксембург SB International.

Двете компании – „Сбербанк” и "Тройка Диалог" се използват от лица, приближени до руския президент Владимир Путин за източване на държавни фондове в съмнителни частни инвестиции.

Междувременно „Podesta Group” се опитва да представи работата си за „Сбербанк” като партньорство с обикновена частна компания, а не като с банка, контролирана от централната банка на Руската федерация.

Съгласно американското законодателство, лобистите биха били принудени да се регистрират като агенти на руското правителство.

„The Observer” посочва, че в действителност Джон и Тони Подеста са лобисти на банка за лично ползване на Путин, която е финансово подразделение на Кремъл и контролираните от него шпионски служби.

Братята Подеста са претенденти за високи постове в Белия дом и при евентуална победа на Клинтън на президентските избори, на тях и на самата кандидатка ще се наложи да дадат обяснения за връзките със „Сбербанк”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст