ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АС – Плевен обяви за недействителен избора на кмет на с. Пътърница

съд плевен

С решение № 158 / 12.04.2016 г., постановено по административно дело № 246 по описа на съда за 2016 г., Административен съд – Плевен обяви за недействителен избора за Кмет на Кметство с. Петърница, Общ. Долни Дъбник, обявен с Решение № 190-МИ/01.11.2015 г. на Общинска избирателна комисия – Долни Дъбник.

Съдът е установил, че решението на ОИК е незаконосъобразно, поради противоречие с материалния закон и поради допуснати процесуални нарушения от двете СИК при сортирането и преброяването на бюлетините, които са довели до неправилно отчитане на крайния резултат от избора и несъответствие с изразения действителен вот на избирателите. Затова в случая не се касае за допуснати технически грешки или грешки в пресмятането, а до съществени пороци на изборния процес, поради което изборът следва да се обяви за недействителен.
И за двете избирателни секции съдът установи различни резултати от отчетените в протоколите на СИК и съответно ОИК относно броя действителни и недействителни гласове за двамата кандидати, което се дължи на неправилно прилагане от СИК на законовите критерии на чл.437 ал.2 и ал.3 от ИК, както и на допуснатото нарушение на чл.435 ал.2 и чл.436 ал.1 от ИК при сортирането и отчитането на бюлетините едновременно от различни членове на СИК. Това е довело като резултат до различни субективни критерии при преценката за действителност и недействителност на гласовете и липса на прозрачност и гаранции за обективност при отчитане на резултатите от гласуването.

Решението подлежи на оспорване с касационна жалба пред Върховен административен съд на Република България в срок от 7 дни от обявяването му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст