ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Екатерина Захариева: Разделянето на ВСС беше консенсусно и обективно

Екатерина Захариева

Разделянето на ВСС беше консенсусно и обективно. Това каза пред журналисти правосъдният министър Екатерина Захариева на излизане от заседанието на ВСС, на което бе гласувано разделянето му на два колегии – съдийска и прокурорска, както и определянето на поименния им състав.

Във връзка с избрания критерий, разпределението по колегии да става въз основа на последната месторабота на магистратите, правосъдният министър заяви: „Най-доброто и обективно решение беше възприемането на критерия по последна месторабота. Разбира се, когато става въпрос за тримата колеги адвокати, членове на ВСС, ако беше избран друг критерий, например професионален опит, щяха да станат ужасно много спорове”. „Два дена след влизането на промените в сила, членовете на ВСС успяха с пълно единодушие да се разделят на две колегии и започнаха от сега да уточняват кога да разпределят висящите процедури по дисциплинарни производства, конкурси и всички правомощия по назначенията и кариерното развитие на магистратите, съответно дисциплинарната отговорност по колегии”, обясни още правосъдният министър.

Тя уточни, че този състав на ВСС сам е взел решението как да се раздели, но във влезлите в сила законови промени, при гласуването в парламента на следващите членове на съвета, е предвидено народните представители да се съобразяват с професионалната квалификация на кандидатите и ще ги избират по колегии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст