ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Препоръчват инвестиране във взаимни фондове за по-висока доходност

пари

Ниските нива на лихвите по депозитите все по-често са предпоставка, хората да си зададат въпроса в какво да се инвестира и как да спестява успешно. Повечето анализатори препоръчват да се помисли за възможността за инвестиции във взаимни фондове. Взаимните фондове са дългосрочна инвестиция. Освен по-добрата доходност, поне към момента те имат още едно голямо предимство в България – печалбата от тях не се облага. Това обясни в ефира на БНР Явор Ачев, който е сред пионерите във взаимните фондове у нас.

По думите му, към момента постигнатата от тях доходност е над 6 на сто на годишна база, което е доста над тази от депозитите. 

Фондовете дават възможност за незабавна ликвидност без загуба на натрупания капитал, тоест няма при някакъв срок или падеж, който да трябва да се изчаква. Макар и да се говори за по-дългосрочни хоризонти, за стратегическо планиране, средствата са ни винаги под ръка – винаги можете да се направят операции по обратно изкупуване и да се възвърнат инвестициите до тяхната текуща стойност.

Доходността на фондовете се определя от техния рисков профил. Тези, които инвестират в правителствени облигации, са най-безрискови. Инвеститорите ги наричат "консервативни" и доходността им е около 6%. Балансиран портфейл пък има около 8% доходност, сподели Ачев.

"За това каква ще е доходността от фондовете, които ще бъдат избрани или комбинираме, има значение как се развива икономиката", обяви Стефано Преньолато, главен изпълнителен мениджър за Австрия и страните от Централна и Източна Европа в една от компаниите, предлагаща взаимни фондове. 

Според него не се очаква рецесия, въпреки че е имало опасения в началото на годината заради американската икономика. Той смята, че ще има растеж, макар и слаб. Той е дал за пример прогнозата на Международния валутен фонд, макар че фондовете са с очаквания на прогнозата на растеж, малко по-голяма. Фондът понижи прогнозите си до 3.2 % за тази година и до 3.5 през 2017-а.

Според експерта паричните инструменти и валутната циркулация са много в целия свят, но в същото време не се вижда достатъчно намаляване на лошите кредити. От друга страна кредитирането не расте достатъчно бързо. Това е ситуацията с икономиката. Именно заради това той е на мнение, че фискалната политика може да е в подкрепа на икономиката, макар, че в момента правителствата и централните банки не правят достатъчно за да стимулират икономиката. 

Изключително важно е каквито и да са инвестициите, те да бъдат разделени в различни направления, съветва Ачев. През годините дори съотношението между различните видове портфейли не се променя особено. Освен това важно е да имаме търпение и да не очакваме моментална възвръщаемост на инвестицията.

Експертите съветват да инвестираме по малко, но редовно. За разлика от банковите такси, които растат нагоре в последните месеци, таксите за управление на взаимните фондове намаляват, защото конкуренцията на пазара се увеличава все повече. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст