ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

Агенция "Митници" е събрала 464 млн. лв. ДДС от вноса на стоки от държави извън Европейския съюз за първите два месеца на годината. Това е с 8.3% по-малко от събраното година по-рано. Статистката на Министерството на финансите показва, че толкова слаб период не е имало от 2011 г. насам. Като основни причини за слабите резултати МФ изтъкват цената на суровия петрол, количествата на внасяните стоки за междинно потребление (черни и цветни метали и др.), както и курса на щатския долар спрямо еврото. Данните показват, че нито един от тези три фактора не е допринасял за повече приходи в митниците. Все пак целият начислен ДДС в страната нараства с 13% и е до 1.7 млрд. лева.

Прокуратурата дава на съд 112 общини у нас заради техни наредби, които позволяват да се издават разрешителни и се искат такси за разкопаване на настилки и тротоари. Порочната практика е от години, а тези общински наредби принуждават хората да плащат два пъти за една и съща услуга, твърди държавното обвинение. Общините рекетират хората с незаконни такси за разкопаване на улици, тротоари или градинки, твърдят от Върховната административна прокуратура. „За извършването на тази дейност е достатъчно единствено да се заплати такса за издаване на разрешение за строеж. Изискването на други разрешения, заплащането на други такси, без значение какъв е размерът им, противоречи на закона”, каза прокурор Виктор Малинов.

 

Асоциацията на българските застрахователи обяви, че подкрепя проверките на балансите на застрахователите при ясна професионална методология. Смятаме, че те ще допринесат за прозрачността на сектора, за доверието в него и ще демонстрират степента на готовност на застрахователите да отговорят на изискванията на новия Кодекс за застраховането, пишат те в официалното си писмо. Както е известно, в новия закон са включени всички завишени изисквания към финансовата стабилност и платежоспособността на застрахователите в контекста на европейската директива "Платежоспособност II". АБЗ обръща внимание, че е необходим отговорен политически дискурс по темата за стрес-тестовете и напомня, че говоренето без конкретни данни и непрофесионалните изказвания в сферата на финансите е опасно и за сектора, и за потребителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст