ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Арабски престъпни кланове завладяха Берлин

клм

"Докато цяла Германия обсъжда емигрантската криза, престъпни банди се възползват от ситуацията, в която са се озовали бежанците – твърди анонимен източник от немската полиция. – Арабските кланове се интересуват преди всичко от млади, физически силни мъже, които използват за мръсната работа, а именно за кражби, търговия с наркотици и елиминиране на конкуренти." Феноменът е известен на полицията и прокуратурата, но засега те не могат да предприемат каквито и да било юридически стъпки срещу него.

Най-сериозни проблеми с арабските групировки се наблюдават в големите градове като Берлин и Бремен. По данни на правоохранителните органи в Берлин има около 15-20 големи фамилии. Между седем и девет техни членове са уличени в извършването на противоправни действия. Подобни кланове, най-вече от Ливан, започват да се появяват в Германия от края на 70-те години на ХХ век. Те купуват евтини жилища, постепенно преместват в страната много свои роднини и днес вече контролират голяма част от организираната престъпност. По думите на Дирк Якоб от криминалната полиция на Берлин членове на арабските семейни кланове държат част от пазара на наркотици, участват в кражби и демонстрират "силата си" чрез големи грабежи, включително и на покерния турнир в хотел Hyatt и в големия търговски център KaDeWe.

"Бежанците идват тук без пари. И веднага им показват как могат да си ги набавят бързо – без специални знания. Фактът, че мнозина от тях не знаят нито дума немски, ги тласка още повече в ръцете на онези, които говорят на родния им език", коментира ситуацията старши прокурорът Сьорс Камстра.

Полицаите, борещи се с организираната престъпност, са наясно, че големите арабски кланове отдавна доминират в Берлин. Един от тях например контролира проституцията в района Шьонеберг. Според пазителите на реда младите румънски проститутки са принудени непрекъснато да плащат на арабите, защото иначе ще бъдат пребити. Със ситуацията са се примирили дори немските сутеньори, които също им дават половината от доходите си. Срещу това им се предлага закрила. Арабите искат големи суми и от своите съотечественици. В Берлин едва ли има арабски собственик на кафене, който да не е бил изнудван от едноверците си.

Последното "изобретение" на престъпниците са фирмите за отдаване на коли под наем. За целта те взимат под аренда големи задни дворове в покрайнините и се снабдяват с автомобили на лизинг от марки като Mercedes-Benz или BMW. Както обяснява Камстра, подобни компании съществуват само няколко месеца. След това просто ги закриват и декларират взетите коли на лизинг като откраднати. "Всъщност ги продават в държави в Източна Европа. По-мощните автомобили може да бъдат използвани за разбойнически нападения и други престъпления. А когато служителите на криминалната полиция отидат на адреса на фирмата за коли под наем, където е регистриран номерът на съответния автомобил, служителите им предоставят фалшиви данни, което още повече усложнява работата", разказва прокурорът.

"Берлин вече е загубен – твърди с горчивина собственик на местна охранителна агенция. – Тези структури са се закрепили толкова здраво във всички сфери на организираната престъпност, че връщането назад е невъзможно. Освен че са крайно опасни, тези хора са загубили всякакво уважение към държавната власт."

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст