ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Болничните “търговци” излизат от храма

петър москов

Петнадесет години след като болничните управи бяха закарани "под строй" да се регистрират като търговски дружества, здравният министър д-р Петър Москов и екипът му дадоха заявка, че искат да променят и това статукво. Всъщност идеята да се изгонят търговците от болничния храм през последното десетилетие нееднократно циркулираше в публичното пространство. Но нито един здравен министър по обективни и субективни причини не направи дори стъпка напред към реализирането й. Москов обаче е друг случай – достатъчно решителен и упорит е да отстоява идеите си с всички средства, пък дори и да се наложи да зачеркне основен постулат на здравната реформа на собствената си партия ДСБ.

В тази борба министърът няма да е сам, след като неофициално вече получи подкрепа от синдикатите и част от пациентските организации. Само че пречките пред реализирането на тази цел са доста сериозни и преодоляването им вероятно ще мине през пълното прекрояване на здравното законодателство. При действащите сега разпоредби лечебниците могат да се „отърват“ от подчинението си на Търговския закон чрез процедура по ликвидация. За тези, които работят на печалба, тя ще е лесна и безболезнена. Но за останалите университетски, областни и общински болници с държано участие процесът ще бъде далеч по-сложен заради натрупаните дългове от почти половин милиард лева. Там, по подобие на футболния ЦСКА, ще се наложи да влязат синдици, ще има списъци на кредитори и държавата и общините ще трябва да се бръкнат дълбоко, за да платят задълженията към всевъзможните доставчици. Болниците няма как да изпаднат във "В" група, затова ще продължат да си работят по същата схема. Сценарият със „започването на чисто“ е твърде малко вероятен, тъй като е много скъп за държавното управление.

През последните дни бе лансиран вариантът статутът и работата на болниците да бъдат уредени със специален нов закон. Именно това би била по-работещата опция, но и тя, изглежда, ще срещне отпор в парламента, тъй като много от депутатите по един или друг начин са обвързани в "здравни" лобита.

Ако предположим, че Москов все пак успее да преодолее препятствията, картината на болничната помощ в страната ще стане коренно различна. Принципал на лечебниците с преобладаващо държавно участие ще стане Министерството на здравеопазването. Това със сигурност означава по-добър контрол и ограничаване на злоупотребите с източване на средства от космически заплати и „надути“ външни услуги и доставки. Държавата, освен за капиталови разходи и дългове, ще може да отпуска и средства за издръжка на подопечните си болници, което в момента се смята за нерегламентирана помощ. В случая едва ли парите за издръжката на тези лечебници ще се увеличат, тъй като така или иначе от държавната хазна всека година се доплащат поне по 100-200 млн. лв. за дефицита в здравната каса.

Съществен е въпросът какво ще се случи с тези, които печелят. Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев отбелязва, че в много европейски държави лечебните заведения не са търговски дружества и нямат право да генерират печалба. Съответно всичките им приходи отиват за заплати на персонала, за обучения, за закупуване на апаратура.

„Ако болниците функционират по един нов начин, ще има доста по-справедливо разпределение на заплатите. В момента много малък процент от лекарите, които обикновено са на върха на йерархията, получават големи възнаграждения. Да не говорим за другия медицински персонал, каквито са медсестрите, лаборантите, санитарите, всички останали“, казва Хасърджиев. В случая обаче приходите ще влизат в държавата и тя може да ги върне обратно чрез Министерството на финансите. А точно то не е "много дашно" и винаги може да намери дупки, които да запуши именно с парите за здраве.

Необходимо е да се отбележи също, че ако болниците загубят търговския си статут, те автоматично ще излязат от играта със здравните осигуровки и ако нямат твърдо гарантирано финансиране, положението им още повече ще се влоши. Сега някои от лечебниците получават средства от здравноосигурителния фонд, от здравното и друго ресорно министерство, по европроекти. И въпреки това имат сериозни дългове, а заплатите на медиците са ниски. С промяната финансираните от държавата здравни заведения на практика ще излязат от системата на солидарното здравно осигуряване и няма да могат да сключват договори със здравната каса. Което значи, че е задължително те да бъдат ръководени от много сериозни здравни мениджъри, а не от лекари, както е в момента.

Директорът на МБАЛ Габрово и председател на Сдружението на областните болници д-р Нели Савчева изтъкна и друг ракурс. След като болниците престанат да са търговски дружества, ръководителите им ще престанат да пресмятат колко струва всяко лекарство или услуга и ще се концентрират върху условията за работа на персонала си и отношението към пациентите. „Ако идеята на собственика на лечебното заведение е на всяка цена да се генерира печалба, е ясно, че това винаги става и за сметка на персонала, и за сметка на пациента. Затова имаме лекари, които напускат страната и съсловието намалява с драстични темпове, а от другата страна са недоволните от здравната система пациенти“, обяснява Савчева.

Със сигурност сериозните дебати по темата тепърва предстоят и министър Москов има достатъчно време „да си напише домашното“, за да защити с цифри и факти намеренията си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст