ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Блокада на магистралата заради незаконна сеч

Незаконна сеч

Най-лесният начин да се заобиколи закона в гората е да сечеш повече отколкото ти е позволено. Трудно се доказвап и най-лесно се прикрива. Този до болка позната за лесовъдите прийом, който някои дърводобивни фирми прилагат, намери своето потвърждение при масовата сеч в софийското село Лозен.

 За безмилостна сеч  в гората  сигнализираха  жителите на селото. Хората са притеснени, че изсичането  ще нанесе непоправими щети както на природата, така и на туризма. От сдружение “Бъдеще за Лозен” са получени два сигнала за две свлачища. Едното в държавен горски фонд, а другото в общински гори. И на двете места бяха открити нарушения.

Един от секачите е нает от фирма, която имала разрешение за сеч в общинска гора, освен необходимите за работата му инструменти сложил в  раницата си и малко жълта боя – същата  с която се маркират дърветата, които са предвидени за отсичане. За да се отсече едно дърво, то трябва да е маркирано от горските. Въоръжени с жълтата боя секачи, обаче  увеличават многократно своя добив, като  боядисват  дървета сами.

След скандала Регионалната дирекция по горите се зае да провери случая, тъй като масива е  общински.  Оказа се, че нарушението не било кой знае колко голямо – отсечените допълнително дървета били само …осем.

Жителите на Лозен предупреждават, че ако до следващия петък (22 април)  не се спре тази безобразна сеч, ще блокират автомагистрала “Тракия”. Те съвсем не бяха склонни да приемат обясненията на властите,  че нямало кражба на дървесина, тъй като трупите били в склада на горското стопанство.  Никой от отговорните за това безобразие институции, обаче не се задълбочи в проблема и не обясни, колко време ще трябва, за да израстват тези инак малко на брой незаконно отсечени дървета…?!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст