ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО: Бежанците отслабват “Ислямска държава”

мигранти бежанци имигранти

Потокът от сирийски бежанци към Европа отслабва "Ислямска държава", защото по този начин намалява броят на възможните нови бойци, които да се присъединят към терористичната групировка. Това се посочва в анализ, включен в месечния обзор на НАТО.

Отбелязва се, че съществуват три групи бойци в групировката – хора, привлечени от идея или насърчени от собственото си недоволство; бойци, които търсят финансовата изгода; хора, принудени насила да се присъединят към групировката.

Пояснява се, че мотивираните от гняв и от възгледите си терористи са най-евтини, най-верни са и за тях няма нужда да се полагат особени мерки за контрол. Тези бойци обаче могат да се опитат да напуснат групировката, ако идейните им стремежи не бъдат задоволени или когато групировката промени целите си.

За групата на финансово мотивираните, водени по-скоро от алчност, се отчита, че те са по-малко склонни към участие в тежки битки, особено към саможертва. Те излизат скъпо, особено с прищевките си за луксозни коли, скъпа храна и осигуряване на жени на фронта. Тази група терористи, на които  "Ислямска държава" разчита в периода 2014-2015 г., е много по-склонна да напусне групировката.

От миналата година, откакто миграционните потоци към Европа се увеличават, а същевременно започват и бомбардировките на международната коалиция, на групировката й се налага да пристъпи и към насилствено привличане на бойци с обща мобилизация в превзетите територии. Тази група бойци са най-трудни, тъй като трябва да бъдат постоянно контролирани, мислят само как да избягат и съвсем не са готови да участват в боеве.

В анализа се допълва, че групировката е отслабена – от спирането на притока на "чуждестранни" бойци от цял свят заради промяната на целите на терористичната групировка, от ударите на коалицията и миграционния поток към Европа. Пояснява се, че сега първостепенната цел на терористите е оцеляването на групировката, което може да бъде възможно само с присъединяването на нови бойци, а това е все по-трудно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст