ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Несигурност тревожи играчите на борсата

Оборотът на "БФБ-София" през първото тримесечие нарасна с 32% на годишна база.

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Изминалата борсова седмица премина относително спокойно на основните капиталови пазари. Те се радваха на "не чак толкова лоши финансови резултати на публичните дружества, колкото се очакваха". Разбира се, в някои случаи данните бяха по-негативни от прогнозите, но дори и тогава "затъмнените очила бързо бяха заменяни с розови". Всички вече много добре разбраха, че няма място за притеснение, защото централните банки следят ситуацията с "изострено внимание и готовност за реакция".

Ситуацията при търговията със суровини също изглеждаше ободряващо-обнадеждаваща. Стабилно подкрепена и от оптимизма около "Фонда за спасяването на италианските банки", както и от "добрите икономически данни от Китай". Италия вече е "фиксирана", а Поднебесната империя "явно отново е на бързата писта на икономическия растеж". Но въпреки това ситуацията като цяло все още буди загриженост в редиците на банкерите от Федералния резерв (FED) като част от "международната несигурна конюнктура". Ако ви се струва и на вас всичко това малко объркващо, не се притеснявайте, ами свиквайте – това е широко определяната и афиширана напоследък "нова финансова реалност".  

На родна почва реалността си е все толкова реална, колкото си беше и преди, но инвеститорите тук, за разлика от западните си колеги, не бяха надарени със солидното хладнокръвие, свеж оптимизъм и безрезервна вяра в местната централна банка. Като цяло дори дружествата, включени в изчислението на най-стария и същевременно най-представителен български борсов индекс – SOFIX, се търгуваха в контраст помежду си, не само от ценова гледна точка, но и съобразно изтъргувания оборот. С най-голям инвеститорски интерес и ръст от близо 1% приключиха седмицата книжата на "Неохим". Димитровградският торов завод се търгуваше в изключително тесни граници около нивото от 45.50 лв. за дял, но при разменен обем от над 45 хил. акции.

Значително по-малко активна беше търговията с две от най-ликвидните дружества на "БФБ-София", а именно Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ЦКБ). И двата "трезора" се търгуваха основно на отрицателна територия, при ниски обеми. Но ПИБ загуби значително по-голяма част от капитализацията си. Третата по размер на активите банка в България "изтри" със завидна лекота близо 3.5% от стойността на акциите си, които се "спуснаха" до нивата под 1.80 лв. за един брой. Книжата на ЦКБ отстъпиха с едва 0.5% на седмична база – до малко под номиналното си ниво от 1 лв. за акция.  

От близо 3.5% от стойността си се лиши и "Трейс груп холд". Подкрепа на цените не донесе дори "благата вест", че две дъщерни дружества на холдинга са подписали общо четири нови договора в Сърбия на стойност над 1.173 млн. лева. В крайна сметка книжа на инфраструктурната компания се разменяха при относително пасивна търговия на нивата около 5.40 лв. за дял.

Радостна, макар и не чак толкова изненадваща новина споходи акционерите на "ЕМКА". Севлиевският производител на кабели и проводници за трета поредна година предлага да разпредели по 0.042105 лв. брутен дивидент на акция. Очерталият се като традиционен "доход" съвсем логично не успя да изненада достатъчно инвеститорите и следователно липсваше особено активна размяна по позицията. От т.нар. сини чипове с най-голям спад за седмицата "се разписа" "Холдинг Варна". Бившият приватизационен фонд "успя да заличи" близо 8.5% от пазарната си капитализация само за седмица, макар и при незадоволителна ликвидност. Относително активна търговия наблюдавахме обаче при "Химимпорт". Книжата на мегахолдинга загубиха близо 1.3% от стойността си и се разменяха на цени около 1.12 лв. за брой в края на седмицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст