ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опасната свинска опашка

Свинска опашка

Преди 48 години, през 1968-а, една свинска опашка с един подпис доведе до репресия и забрана на един карикатурист Борис Димовски и един поет-сатирик, автор на „Люти чушки“, Радой Ралин. Двамата дълго стоят без работа, а творчеството им се цензурира и гледа под лупа.

През 2016 г., повече от десетилетие след началото на ХХІ век, друга "свинска опашка", поставена до прабългарската конска, предизвика скоростното заличаване от виртуалното пространство на рисунките на карикатуриста Чавдар Николов. И гневното възмущение на друг негов талантлив колега – Христо Комарницки, който сам се цензурира в знак на протест и забрани на телевизията, „убила“ Николов, да показва собствените му карикатури.

Какво е общото? И двете политически величия – едното с доказан селски произход, а другото идващо от вилна зона на София, и със съмнително образование, Тодор Живков и Бойко Борисов са твърде суетни, докачливи и егоцентрични. И твърде неинтелигентни и ограничени, за да понесат каквато и да било ирония, сатира, дори безобидна закачка. На шегите в различно време реагират еднакво – твърде лично и като подигравка, но и единият е отричал, и другият сега отрича обвиненията в комплексарщина. „Не ме обиждат, защото нямам никакъв комплекс – нито съм дебел, нито грозен за годините си", заяви тези дни Борисов, убеждавайки сам себе си и без да разбира изобщо, че карикатуристите не му рисуват портрет, а чрез шаржа показват характерни черти на неговото управление и стил.

И както може да се очаква, ученикът надмина учителя си. Твърдеше се, че Бай Тошо събира вицове за себе си, за да покаже, че е народен човек и не се дели от масата, въпреки високия си пост. Борисов пък се зарече, че вече ще пуска карикатурите, чийто герой е, на стената си във Фейсбук. "Аз с цялата си отговорност ще слагам на моя Фейсбук карикатурите в медиите, които излизат през деня", обеща той. 

Общото е и това, че художници, писатели, творци се оказват по-страшни и опасни врагове на авторитарния манталитет, на домораслия диктатор от танковете и ядреното оръжие дори. Очевидно, защото напипват най-слабото място на самозабравили се властници.

Какво е различното? Докато през 1968-а самите „виновници“ за унижението на първия държавен и партиен ръководител Ралин и Димовски си понасят наказанието, стоварило им се чрез ръцете на различни главни редактори, висши партийни функционери и ДС-ченгета, то през 2016-а горят удобни бушони. Да не би някой да направи пряка връзка между извършената репресия и засегнатото лице. Така по Нова година беше направен пореден опит за смачкване на един бизнесмен, който издържа един вестник, чиито карикатури отдавна страшно дразнят Първия в държавата. Естествено, за неуспешния опит си го отнесе Жаклен Коен, вече бивш шеф на БЕХ. Тези дни пък шефът на въпросната телевизия  Дидие Щосел си посипа главата с пепел, направи си харакири и пое върху себе си цялата вина с цензурираните и свалени видеокарикатури на Чавдар Николов, оправдавайки се с това, че е чужденец и погрешно е преценил начина, по който неговото решение ще бъде разбрано. Факт е обаче, че това стана, след като министър-председателят люто се скара на репортер от същата телевизия, че му вадят очите (в лакейския стремеж да му изпишат веждите). Важното е прашинка да не падне върху Неговата глава, камо ли сянка на съмнение, че има нещо общо с такива недемократични действия. Бушоните са затова – затова се слагат и се държат здраво за… шлифера, че като потрябват, да изгърмят. Ама, така е с престараването. „Прекаленият светец и Богу не е драг“, както казва народната поговорка.

И всичко това се случва на фона на поредния годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека по света за 2015 г., който недвусмислено констатира, че у нас има безнаказана корупция по върховете на властта и корпоративен и политически натиск над медиите, т.е. свободата на словото е под всякаква критика. Толкова!

И докато светът вече се готви с идеи и технологии за ХХII век, ние сме още някъде в 50-60-те години на ХХ при култа към личността и „заличаването“ на неудобните и неправилните хора.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст