ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата разследва бартера с ваксините

Цацаров - акция МВР

Софийската градска прокуратура разследва бартера на ваксини между България и Турция, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. "Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените при износа на ваксините. Ще се разследват икономическите показатели на сделката, а не медицинските", обясни Цацаров.

Според главния прокурор става дума за два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият – за наши ваксини, дарени на Турция. От лаконичното му изявление стана ясно също така, че обвиненията са свързани с евентуални длъжностни престъпления или нарушения на митническия режим. Но не и дали вече има повдигнати обвинения на длъжностни лица или разследването все още върви срещу "неизвестен извършител".

Вносът на ваксини миналата година у нас се наложи, за да може да бъде спазен задължителният имунизационен календар. След два проведени от здравното министерство търга за доставка изпълнител така и не се намери. Тогава турската държава дари на България 100 000 дози от ваксината "Пентаксим" и 100 000 опаковки с друга ваксина – срещу хепатит B. Втората ваксина обаче така и не стигна до населението. Защото се оказа, че не може да бъде използвана у нас, тъй като не е получила необходимото разрешение.

В замяна пък България дари на южната ни съседка 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, произведени в българската фирма "Бул Био".

Здравният министър Петър Москов е категоричен, че в тази двустранна сделка няма нищо незаконно. При все това през ноември Върховната административна прокуратура направи проверка, която приключи с указания към здравното ведомство да направи всичко възможно неразрешени за ползване у нас ваксини да не влизат в страната. Неотдавна приключи и друга проверка – на ДАНС, която не установи данни за престъпления на висши държавни чиновници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст