ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Свръхмодерни изтребители на САЩ кацнаха в Румъния

F-22 Ф-22 изтребители Румъния

Американските военновъздушни сили са изпратили два самолета F-22 Raptor в Румъния, за да потвърдят ангажимента на САЩ към партньорите си от НАТО, съобщиха Аджерпрес и Асошиейтед прес.

Двата изтребителя, които пристигнаха днес във военновъздушната база "Михаил Когълничану" близо до черноморския град Констанца, се намират в Румъния за първи път и ще останат само в рамките на днешния ден. Изтребителите от пето поколение са едноместни, невидими за радарите и могат да извършват мисии въздух-въздух, както и въздух-земя, посочва Аджерпрес.

В съобщение на американските военновъздушни сили, цитирано от АП, се отбелязва, че самолетите притежават свръхмодерни сензори, позволяващи на пилота да проследява, идентифицира, атакува и унищожава заплахи от типа въздух-въздух, преди да бъде забелязан. Изтребителите също така имат значителен капацитет за атакуване на наземни цели, се посочва в съобщението.

Самолетите пристигнаха от Великобритания. Те са част от операцията Атлантическа решимост, чиято основна цел е укрепване на сигурността на страните членки на НАТО след руската намеса в Украйна.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст