ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Любомир Дацов: Икономиката ни беше на ръба да прегрее

Любомир Дацов - член на Фискалния съвет

Миналата година българската икономика бе пред прегряване. Това каза Любомир Дацов, който е член на Фискалния съвет. Изказването си той направи по време на форума "Кредитирането като двигател за ръст в икономиката", организиран от вестник "БАНКЕРЪ".

Гости на събитието са управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителят на Централната банка Калин Христов и главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов. 

Главният редактор на вестник "БАНКЕРЪ" Бистра Георгиева коментира, че целта на събитието е да се потърсят пътища и алтернативи за оживяване на кредитирането. Наред с това да се разгледат технологични проблеми в банковата система, които предполагат въвеждането на нови технологии, което е свързано и с намаляване на банковите клонове. 

Дацов посочи, че българската икономика е била близо до предкризисните нива от 2008 година, когато заетостта е била над 74-75 процента. Той изтъкна, че икономиката ни е била пред прегряване, защото над 60-65 процента от активното население е било заето. По думите му проблемите пред икономиката са свързани най-вече с демографията, миграцията и отрицателния естествен прираст. 

"Добрата новина е ръстът на заетостта с близо 50 хил. души. Лошото е, че за миналата година, естественият приръст е отрицателен именно с около 50 хил. души. Дацов припомни, че българската икономика е отворена, но "лагът" (забавянето) е от шест месеца, спрямо тенденциите от световните пазари. 

"Международната среда не е достатъчна, за да се получи изпреварващ икономически растеж. Българската икономика е добре балансирана", констатира Дацов. По думите му основният световен проблем за глобален растеж е, че не се правят реформи. По думите му Европа е най-доброто място за живеене, но в последните няколко години не е най-доброто място за бизнес и инвестиции. 

Той коментира, че икономическият ръст е затруднен и от влошения климат в различни райони.  "Цените на горивата и ресурсите продължават да падат, което означава, че за една част на света, включително и Европа, това не са лоши новини, но за страните, производителки на петрол, са, защото започват да имат проблеми с икономиката и публичните си финанси, включително държави като Саудитска арабия", посочи членът на Фискалния съвет. 

Той коментира, че проблемите в Китай също възпрепятстват световния икономически растеж. Политическите и военните конфликти, които идват от страните от Близкия изток, са друг проблем. 

По думите му липсата на общо лидерство и смелост за провеждането на реформи в Европа е проблем, заради който континентът няма по-висок икономически растеж. "Старите членки на ЕС имат данъчна структура, която възпрепятства растеж и това не благоприятства за наемането на нови хора. Българската данъчна система е една от най-приспособените и отговаряща за растеж. Повечето от бюджетите в Европа имат проблем с ефективността на разходите. Това е проблем, който се пренася директно и в България. Въпросът е как отделните правителства ще намерят баланса между увеличаването на разходите и да не задлъжнеят прекомерно", каза още Дацов. 

Той подчерта, че през миналата година правителствените са били около 20-21 процента от БВП, като за тази година се очаква те да бъдат около 7 на сто от БВП. Което означава, че разликата трябва да бъде компенсирана от частния бизнес или иначе икономиката ни ще се забави. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст