ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Финансовото министерство може да унищожи доверието към пенсионното осигуряване

Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Васил Велев - Председател на Асоциация на индустриалния капитал в България Никола Абаджиев

Сегашният вариант на промените, зададен от Министерството на финансите, принизява ролята на втория пенсионен стълб и променя неговия смисъл, т.е. заличава разликата между НОИ и капиталовите пенсионни фондове, които работят на различен принцип. Това заяви председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев пред БНР.

Според него стълбовете не бива да се противопоставят, а да работят заедно, а капиталовият принцип не бива да се унищожава. "10 млрд. лева са натрупани в пенсионните фондове за 15 години и сега се постига доходност от порядъка на 3-4% при почти нула в банките,  така че претенциите към втория стълб че пенсионните фондове са кухи не са основателни", посочи Абаджиев.

Той предлага са има избор на модела пенсия при втория стълб на пенсионно осигуряване – осигуреното лице да може да избира начина на получаване на пенсионния си доход – като срочна пенсия с разпределяне на натрупаната сума за определен период без наследяване или като пожизнена пенсия, при която остатъкът при смърт може да бъде наследяван.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване посочиха още, че няма оценка за въздействие за предложените промени, което вече се е превърнало в традиция за всички законопроекти и това създава обществено напрежение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст