ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Калфин призова фондовете да предложат механизъм за втората пенсия

Парламент Ивайло Калфин

Социалният министър Ивайло Калфин призова ръководствата на частните пенсионни фондове да предложат механизъм за изплащане на втората пенсия.

Той обясни, че още миналата година е станало ясно, че ще има промени по отношение на втория стълб от пенсионното осигуряване, но конкретната идея за създаване на обща сметка не е била консултирана със социалното министерство.

"Мен ме интересува именно ангажимента на пенсионния фонд каква сума ще изплаща на бъдещите пенсионери. Защото инвестицията в пенсионния фонд е за сметка на намаляването на пенсиите от солидарния фонд, от НОИ. Така че НОИ така или иначе изплаща по-ниски пенсии и казва: "Вие ще си допълните пенсиите от това, което се получава от пенсионния фонд", каза министърът. 

"Сега чувам от пенсионните фондове, че смятат, че промените ставали твърде рано, трябвало да се изчакат стрес тестовете на фондовете. Стрес тестовете трябваше да станат заедно с банките в началото на тази година, но ги отложиха и ще приключат към края на годината. Трябва ли да забавяме цялото законодателство? Да излязат фондовете и с по-спокоен тон да обяснят какво очакват", добави Калфин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст