ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Туск поиска спешна среща на Еврогрупата за Гърция

туск

Финансовите министри от еврозоната трябва да обсъдят Гърция възможно най-скоро, в рамките на дни, не на седмици, за да избегнат нов период на несигурност за страната. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в "Туитър".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък ще настоява за организирането на среща с европейските лидери, ако в следващите часове не бъде насрочена среща на финансовите министри, съобщи  "Ройтерс". Той е изразил пред Туск недоволството си от изискванията на Международния валутен фонд (МВФ). Двамата ще говорят отново утре.

Изявлението на Туск идва, след като Гърция и кредиторите ѝ за пореден път не успяха да постигнат споразумение за мерките, които страната трябва да предприеме.

От месеци двете страни не могат да приключат първата проверка на изпълнението на поетите от Атина ангажименти, а това блокира възможността спасителната програма да продължи и да се говори за облекчаване на дълга. Основният проблем е осигуряването на 3.6 млрд. евро, които да бъдат използвани, ако Гърция не успее да изпълни бюджетните си цели.

През юли Гърция трябва да плаща сериозни дългове и отново е заплашена от фалит, ако дотогава не бъдат отключени нови траншове по спасителната програма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст