ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шеф от ДАНС отива на съд

данс

Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА) при Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Мирослав М. – началник на отдел в Специализирана дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС. Обвинението срещу него е за престъпление по чл.357, ал.2, параграф 1 вр. с ал.1 във връзка с чл.26 НК, съобщи в сряда (27 април) прокуратурата. Текстът на чл.357 се отнася до престъпления против информацията, представляваща държавна тайна, и против чуждестранната класифицирана информация и гласи: Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. (2) Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Според обвинението срещу Мирослав М. в периода от 27.09.2013 г. до 01.10.2015 г. в София, при условията на продължавано престъпление, той е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба. От неговото престъпление са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, пояснява съобщението на прокуратурата.

Разследването на спецзвеното "Антикорупция" е установило, че в посочения период Мирослав М. е разгласил информацията, съдържаща се в единадесет класифицирани документа, като предоставил копия от тях на бивш доброволен сътрудник  на НСС-МВР и ДАНС. Агентът направил това, за да си набави допълнителни парични средства. От прокуратурата уточняват, че бившият доброволен сътрудник С.В. е свидетел на обвинението. Той подпомагал с информация службите от септември 2006 г. нататък, но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация.

През месец март 2015 г. доброволният сътрудник е бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС "поради загуба на оперативни позиции", както се посочва в информацията на прокуратурата. С.В. обаче не е бил лично уведомен за това, че ДАНС вече няма да го използва. Агентът Мирослав М. обаче разбрал за "пенсионирането" на С.В. покрай служебните си задължения, но ги нарушил, продължил контактите си с него. Той му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки.

Мирослав М. се срещал със С.В. в офис в София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесените от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите, като лично изготвял или оставял на С.В. да направи копия от тях. Сътрудникът ги снимал с телефона си или на копирна машина.

След това Мирослав М. възлагал на С.В. да се среща с лицата и с представители на фирмите. По указания на агента сътрудникът им внушавал, че трябва да предложат "помощ за службата" под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС. Мирослав М. уверявал информатора, че парите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален.

От престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите, разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, към събраната вече информация за тях и за други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност, се посочва в информацията на прокуратурата. Документите съдържали сведения за използваните от службите оперативни  методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което могло да доведе до застрашаване на живота и сигурността им и попречи на работата по оперативните дела.

На 1 октомври 2015 г. в кабинета на Мирослав М. в ДАНС и в дома му разследващ екип от СЗА е извършил претърсвания, при които бяха открити и иззети веществени доказателства, подкрепящи повдигнатото обвинение. В хода на разследването са разпитани 45 свидетели, пет вещи лица са изготвили съдебно-техническа, графологическа, тълкувателна и комплексна експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

До 21 април Мирослав М. е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража", но поради влошеното му здравословно състояние съдът е изменил мярката му за неотклонение в "домашен арест". Забранено му е също да напуска страната.

Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждане на делото.

 

Що е то доброволен сътрудник?

Според наредбата за извънщатни сътрудници на МВР те се използват за превантивна дейност, за противодействие на престъпността, за опазване на обществения ред, както и за наблюдение на държавната граница и контрола за спазване на граничния режим. Работата с тях "се основава на принципите на законност, доброволност, безвъзмездност и защита при и по повод на сътрудничеството", пише в наредбата. Основната функция на сътрудниците е сигналната,
тоест да предоставят информация на полицията. Желаещите да бъдат извънщатни сътрудници подават заявление до ръководителите на съответното районно управление на МВР, в областната дирекция, в Криминална полиция, Охранителна полиция, Гранична полиция. Изисква се копие на диплома за завършено средно образование. Следва проверка на кандидата и ако всичко е наред, той се вписва за сътрудник, след което му се дава карта за легитимация. Според наредбата сътрудникът получава парично обезщетение само при причинена тежка или средна телесна повреда при/или по повод на изпълнение на дейността му. Извънщатни сътрудници поддържат НРС и военното разузнаване, МВР и ДАНС.
Преди години се оказа, че службите са използвали като сътрудници дори  и босове на силови групировки, независимо че са били обект на по няколко висящи дела.

 

В службите знаят всичко, но се работи избирателно

Навярно помните служителя от ДАНС, който потвърди истинността на скандалните записи по аферата "Мишо Бирата". През 2011 г. в публичното пространство бе тиражирана информация от три флашки, с два записани разговора между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците ген. Ваньо Танов. И един между Ваньо Танов и бившия му заместник Антоний Странджев. В единия от разговорите премиерът Борисов настояваше митничарите да се изтеглят от пивоварна "Леденика", собственост на бизнесмена Михаил Михов, защото "обещал, че няма да го пипа". Росен Миленов е служителят на ДАНС, който публично потвърди истинността на записите пред вътрешната комисия в Народното събрание, след което бе уволнен от агенцията. Неотдавна в свой коментар Миленов оповести: "В ГДБОП и ДАНС са известни фирмите, които източват под всякаква форма енергийния сектор, за коя политико-олигархична група работят и какви суми се формират, фирмите, които печелят обществени поръчки за национални инфраструктурни проекти (пътища от републиканската инфраструктура), така и за общински (водни огледала, общински пътища, стадиони, градинки, екопътеки и т.н.), размерът на комисионите, които се дават, на кого и как, организаторите на контрабандните канали за горива, цигари, наркотици, механизмите на източване на здравната и осигурителната система, корумпираните ръководни служители от различните държавни контролни органи, механизмите на въздействие върху правосъдната система и представителите на различните групи от управляващия елит там, които организират покриването на престъпните им деяния. Да, всичко е известно на правозащитните органи. Но се питате защо няма предприети действия за пресичане на престъпленията, задържане на извършителите и въобще налагане на ред и законност в страната. Справянето с престъпността означава да се прекърши нейният гръбнак, който всъщност е управляващият елит, затова не може да очакваме от него да прояви реална воля за реформа."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст