“Союз-2.1а” все пак излетя

Союз-2.1а

Ракетата носител "Союз-2.1а" все пак излетя от площадката на Восточний след първия фалстарт показвайки, че новият космодрум е в изправност. На борда й има три космически апарата, предназначени за научни изследвания.

На изстрелването е присъствал президентът на Русия Владимир Путин, който скастрил екипите за проблемите възпрепятствали изстрелването й денонощие по-рано и препоръчал нередностите да бъдат отстранени в най-скоро време.

Новият космодрум Восточний е разположен близо до китайската граница, в Амурския край, на около 500 км. от остров Сахалин. Той е най-скъпият космодрум струвал на Русия около 7.5 млрд. долара. За сравнение – китайският Вънчан е струвал 820 млн. долара, а японският Танегашима – 960 милиона. Комплексът ELA-3 във Френска Гвиана е 1.2 млрд долара.

Причината за построяването му е, че космодрумът в Байконур (Казахстан), от където се изстрелват руските ракети е отнемал много финансови средства и човешки ресурси. Построяването му, отнело малко над 5 години е завършило тази пролет.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст