Фермерът Ив. Шавков: От миналата година заразата пълзи към нас, но властта не взе никакви мерки

Крава

Днес бяха умъртвени и последните 15 крави на животновъда от петричкото село Марикостиново Иван Шавков заради плъзналия заразен нодуларен дерматит. Лекарите от агенцията по храните приспаха животните му, отглеждани с много обич от години.

От вчера започна процедурата по убиването на 68-те крави на фермера Иван Шавков. Потресен от масовото умъртвяване на животните от цялата му ферма, Шавков бе разстроен и дори видя умисъл и тенденциозно отношение към него. В деня, в които служители на Агенцията по храните са дошли и са взели проби от животните без негово разрешение, той е бил на съдебно заседание в Петрички районен съд. Според него ,целта била да бъде унищожен неговия труд, защото е неудобен за много хора в селото, а и извън него.

Ето какво заяви фермерът пред Струма: "Занимавам се с животновъдство от както се помня. Родителите ми гледаха животни и аз продължавам да се занимавам с това. През 2002г. изградих този краварник, които е изцяло съобразен с изискванията на закона. Болно ми е защото държавата се опитва да срине можещите и работещи хора. Идват, взимат кръвни проби от животните без разрешение, разпореждат се с Европейските изисквания без да ги интересува обикновените хора как ще оцелеят.

Търпя много големи загуби. От тук нататък не знам как ще продължа. Животът е като игра на домино, бутат ти едното кубче и всичко се срива пред очите ти.

Институциите в България знаеха, че от миналата година, септември месец в северна Гърция това бе болестта, която уби много животни. При тези отворени граници, то е ясно че ще дойде и при нас. Защо не взеха мерки тогава, ами се сещат чак сега. От днес ще пуснели ваксините, "След дъжд, качулка".

От взетите кръвни проби през изминалите дни са показали, че само една крава е заразена с вируса, всички други са в норма и здрави. Предполагам, че се е заразила от ухапване от комар, муха, а може и от въздуха, тъй като моите крави пасяха покрай магистралата. Казват, че имало тотална забрана за превоз на животни и карантина, но нали ги виждам всеки ден как преминават през магистралата. Кой контролира този явно незаконен превоз на животни", каза той.

Иван Шавков е платил в общината 1800 лв. за пасища, които няма да ползва, защото вече няма животни. От днес в рамките на три седмици, той има забрана да внася каквито и да е животни на територията на фермата.

До броени дни той ще внесе документите за изплащане на обезщетения. Чувал е от негови колеги, че се изплащали от 1100 лв. до 1800лв. Не мога да взема пълния размер на субсидията, но поне 2/3 от тях, за да мога да се взема в ръце и да видя как ще продължа напред."Разбрах за някаква точка от Европейската директива, според която мога да кандидатствам за субсидии само с пасищата. Тази директива се пази в тайна. За мен това се прави с цел, близки хора до властимащите да кандидатстват и да взимат субсидии без да гледат животни. Знам си правата и няма да оставя нещата така."– коментира той.

Той не знае дали ще продължи да се занимава с отглеждането на животни. Замисля се дали да вземе селективни крави, които са по-скъпи, но и субсидиите за тях са по-високи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст