Благодатният огън идва у нас в четири фенера

благодатен огън

С четири специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън, съобщи  Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. "През миналата година се счупи единият от фенерите, с който трябваше да пренесем Благодатния огън от Божи гроб, но добре, че имахме в самолета още два резервни фенера, а и полската църковна делегация ни даде още един фенер", припомни за БТА случилото се през миналата година в Йерусалим Емил Велинов.

Той каза, че през тази година Благодатният огън ще бъде донесен от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Браницкия епископ Григорий – викарий на патриарх Неофит. Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон.

По думите му целта е по-лесно да стане придвижването на църковните делегации, дошли да вземат Благодатния огън на Велика събота от Йерусалим. Самото ни придвижване там ще бъде през четири кордона и в Израел през тази година ще има големи мерки за сигурност. Има и препоръка да не се носи багаж, а само фенерите за Благодатния огън, обясни Велинов.

Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за Великден. Правителственият самолет с българската църковно-държавна делегация и свещения огън се очаква да пристигне на правителствения ВИП на Летище "София" в навечерието на Великден – на 30 април между 19.00 и 21.00 ч. На Велика събота в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще възглави Пасхалната св. Литургия.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Българската църковно-държавна делегация ще е от седем души, а в предишни години беше по-голяма, каза директорът по вероизповеданията при МС. Велинов отбеляза, че през тази година са повишени мерките за сигурност в Израел и има изискване към църковните делегации, идващи за Благодатния огън от различните държави, да са по-компактни, с по-малко представители в тях.

"Полицията на Израел беше изпратила препоръка към българското посолство там, делегациите да са по-малки, за да са по-лесно охраняеми", поясни Велинов.

Българският посланик в Израел Димитър Михайлов е създал добра организация и за връщането ни в България ще е добре, ако от там излетим най-късно в 17.00 часа, за да може вероятно към 20.00 часа да кацнем на правителствения ВИП на летище "София", разказа Велинов. Той уточни обаче, че не може да се каже отсега какъв ще е точният час на пристигането на Благодатния огън у нас, защото то ще зависи от това кога ще излети самолетът от Израел.

"Ще бързаме първи да излетим от летището в Тел Авив, защото ще има много самолети там в този ден. Русия и Гърция ще летят до Израел с по два самолета, за да вземат Благодатния огън, а пък румънската църковна делегация ще е с голям самолет", обясни Емил Велинов.

На летище "София" вече по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има отново и български монаси от Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Преди 23.30 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст