Меркел предложила на Япония да влезе в НАТО

меркел шиндзо абе

Германският канцлер Ангела Меркел по време на посещение в Япония през март миналата година неочаквано е предложила на премиера Шиндзо Абе Япония да влезе в НАТО, съобщи вестник "Джапан нюз", цитиран от ТАСС.

Тя казала на своя японски колега, че може да убеди премиера на Великобритания Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд това да се случи. Шефът на японското правителство обаче, "за да не бъде невежлив", отвърнал, че това "може да стане в бъдеще", пише вестникът. Според авторите на статията предложеното от Меркел е "много слабо вероятно".

Япония не е член на Северноатлантическия алианс, но заедно с Афганистан, Австралия, Ирак, Пакистан, Южна Корея, Нова Зеландия и Монголия влиза в програмата "Глобално партньорство“ на НАТО. Тези страни развиват сътрудничество с алианса в области, представляващи взаимен интерес, а някои от тях активно участват в операциите на алианса, включително във военно отношение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст