Путин смени шефове на силови структури

путин

Президентът на Русия Владимир Путин извърши кадрови промени в някои федерални органи, предаде ТАСС, като цитира съобщение на официалния президентски портал за правна информация. Сред освободените от длъжност са първият зам.-председател на Следствения комитет на Руската федерация Василий Пискарев и зам.-председателят на СК Юрий Нирков.

В президентския указ, подписан от Путин в събота, не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други, но както отбелязва в. "Файненшъл таймс", това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин.

С указа също така се назначава Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов, за зам.-председател на СК.

Сред уволнените са също Дмитрий Неклюдов, зам.-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията – в Москва и Свердловска област.

Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. Британският вестник припомня, че в събота с указ бе назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за зам.-шеф на президентския Икономически съвет. Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин – един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст