Цените на петрола падат поради опасения от свръхпредлагане

петрол

Цените на петрола се понижават вече втори ден след подновените опасения около свръхпредлагането на петролните пазари в световен аспект. Подновените опасения, свързани с този проблем, продължават да оказват натиск върху "черното злато" и през днешната търговия, като фючърсите на петрола сорт "брент" се понижават с 0.74% към 45.49 долара за барел, а на американския лек суров петрол – с 1.1% до 44.29 долара за барел.

Според представените вчера данни за производството на ценната суровина, е регистрирано повишение на количествата от страните – членки на ОПЕК от 32.47 млн. барела през март до 32.64 млн. барела на ден през април, като по този начин се доближават историческите нива на производство. 

В същото време е силно обезпокоително двойното нарастване износа на петрол от Иран от началото на годината, достигнал вече нивото от 2 млн. барела на ден. В допълнение властите в Техеран планират повишаването на този износ до границата от 4 млн. барела на ден, за да могат да възстановят пазарния си дял, пострадал сериозно през последните години от икономическата изолация.

Ирак обяви своя износ на петрол, регистрирайки покачване до 3.364 млн. барела на ден в края на април, спрямо 3.286 млн. барела през март, доближавайки рекордните си нива на износ от ноември 2015 година. Топ износителя Саудитска Арабия пък достигна през април 10.15 млн. барела, но според някои източници в скоро време може да се върне обратно към рекордните в историята върхове от около 10.5 млн. барела.

Бяха цитирани и данни на компанията за пазарни изследвания Genscape, според които петролните запаси за седмицата до 29-и парил в американското находище "Кушинг", Оклахома, са нараснали с 821 969 барела, както и последни прогнози, според които дневното предлагане на петрол сорт брент, добиван в Северно море ще нарасне през юни със 17% спрямо май, достигайки четиримесечни върхове.

Всички това доведе до рязко понижение на цените през първия ден от седмицата, редуцирайки част от близо 20 процентното поскъпване само в рамките на април, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижиха в понеделник с 2.5% до 44.78 долара за барел, докато тези на петрола сорт "брент"  паднаха с 3.3% до 45.83 долара за барел.

Днес вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към данни на Американския петролен институт (API) за петролните запаси в САЩ през последната седмица (от 23:00 ч.). Миналия вторник API отчете изненадващо понижение на петролните запаси в САЩ за седмицата до 22-ри април с 1.1 млн. барела, но последвалите аналогични данни на Енергийната информационна агенция (EIA) отчетоха ръст на запасите на ценната суровина с 1.999 млн. барела.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст