Пеевски продаде три офшорки

Парламент Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски декларира, че е продал три от офшорните си компании. Това става ясно от декларация, подадена по Закона за конфликт на интереси, публикувана в регистъра на сайта на парламента.

Той се разделя с Redwood Capital Ltd. и Uno de senso Group Ltd., собственост върху които беше декларирал в края на ноември. Пеевски посочва и че вече не притежава Richi International Ltd., придобиването на която беше обявил в първите дни на януари.

Не става ясно в кои държави са регистрирани тези компании, а съответно и с какво се занимават и имат ли собственост и участия в други компании.

Декларацията на Пеевски е с дата 28 април – последният работен ден преди народните представители да излязат във Великденска ваканция.

В същия ден в. "БАНКЕРЪ" написа http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/mosak-fonseka-v-sdelkata-za-iurii-gagarin, че депутатът е продал дела си от 18% в пловдивската фабрика за цигарени опаковки, филтри и гилзи "Юрий Гагарин" на свързаната с него компания "Дореко комерс". Прехвърлянето бе направено на 20 април при цена от 38 лв. на акция, или общо 6.87 млн. лв.

"Дореко комерс" e собственост на Doreco Limited от Британските Вирджински острови.  Агент по регистрацията на тази фирма е "Мосак Фонсека & Ко" Лтд. (Mossak Fonseca & Co.) – клон на панамската консултантска компания, заради която в началото на април се разрази скандалът с офшорките.

Българското дружество на Doreco Limited – "Дореко комерс", е едноличен собственик на "Принт трейдинг" ЕАД. Запознатите с историята на нашенския преход ще се сетят, че предишното му име беше "ИПК Родина 1". То пък е инвеститорът в новата печатница за изданията на Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Градежът й беше финансиран чрез "Партнер лизинг" със средства от фалираната Корпоративна търговска банка. Съдбата на кредита от нея, който е за около 100 млн. лв., все още не е известна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст