Китай оправя икономиката с цензура

китай икономика

Властите в Китай се борят за подобряване на икономическия климат, насочвайки своето внимание към икономисти, анализатори и бизнес репортери, които имат мрачни възгледи за икономиката на страната.

Китайските регулаторни органи за ценни книжа, медийните цензори и други правителствени представители са отправили устни предупреждения към коментатори, чиито публични забележки по отношение на икономиката на страната не са в крак с оптимистичните изявления на правителството, съобщават правителствени служители и коментатори, запознати с материята, посочва "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Според източници от и извън управляващата Комунистическа партия, засилената цензура представлява усилие на китайското ръководство, целящо да потуши нарастващите опасения за икономическите перспективи пред страната, която преживява продължително забавяне на растежа. Тъй като все повече граждани се опитват да изтеглят парите си от страна, регулаторните и цензурни органи се опитват да насърчат икономическата и потребителска среда чрез това, което представители на Комунистическата партия нарекоха "джъннънлян", или "положителна енергия".

В миналото китайските власти се концентрираха главно върху политическите дисиденти, докато коментарите за състоянието на икономиката и на бизнеса бяха оставяни относително безпрепятствени с мълчаливото признание на управляващите, че един по-свободен поток от информация спомага за икономическата жизненост.

Пекин обаче започва да промяна тази своя позиция, затягайки контрола върху икономическата линия, поела страната, след като се видя, че провежданата политика се препъва, което допринесе през миналата и в началото на настоящата година за агресивни разпродажби както на фондовите пазари в Китай, така и на местната валута (юана), подхранвайки съмненията сред инвеститорите за способността на правителството да се справи с икономическата стагнация.

Притиснати от финансовите регулатори с цел стабилизиране на пазара, борсовите анализатори от брокерски фирми стават все по-предпазливи в техните критични доклади за дадени дружества, търгувани на борсата. Най-малко на един китайски "мозъчен тръст" беше заявено от страна на пропагандните служители да не хвърля съмнение върху планираната програма на правителството, която да помогне на държавните компании да намалят своите дългове, посочват икономисти, запознати с въпроса.

Докато доказателствата за "затягане на дисциплината" все още са само устни, те вече се оказват широко разпространени. На този етап правителствените служби не са дали отговор на запитванията по този въпрос, като някои от тях направо отказаха да коментират, посочва "Уолстрийт Джърнъл".

През последните два месеца ръководството на Комунистическата партия говори постоянно за провежданата икономическа политика, опитвайки се да успокоят световните финансови пазари.

Този, за сега "устен" цензурен контрол, рискува да доведе до допълнително ограничаване на информацията за втората най-голяма икономика в света, като по този начин може да задълбочи страховете на инвеститорите, които вече и без това се съмняват в надеждността на официалните статистически данни и отчети, посочва изданието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст