Президентът на Венецуела ще разреши референдум за отстраняването си

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще разреши провеждането на референдум, на който гласоподавателите ще могат да се произнесат дали той да бъде отстранен от пост, предаде Франс прес.
 
"Ако при настъпването на втория етап от процедурата по искане за организиране на референдум, се потвърди, че необходимите валидни подписи са събрани ще се отиде към референдум", заяви Мадуро в седмичната си телевизионна програма.

Втората фаза при организирането на референдум е събирането на 4 милиона подписа (20 процента от гласуващите). Преди това опозицията, която има мнозинство в парламента, достигна признаване валидността на 200 хил. подписа от петиция за референдум. Това вече се случи преди два дни. По закон това е необходимият праг в първия етап от механизма за искане на задействане на процедурата за организиране на референдума.

Петицията, която опозицията е депозирала преди два дни е съдържала 1.85 милиона подписа на венецуелци, като се надява референдумът да бъде организиран до ноември.
 
През 2004 г. във Венецуела имаше подобен референдум срещу президента Уго Чавес и той приключи с провал. Към момента, проучване показва, че 68% процента от венецуелците искат президентът Мадуро да се оттегли поради факта, че държавата е в тежка икономическа криза.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст