ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Компании

калкулатор евро пари

"Трейс груп" умува за дивидент

Мениджърите на "Трейс груп холд" АД предлагат разпределяне на дивидент за 2015 г., но без да посочват точна сума. Решението ще се вземе след съответни предложения от акционерите. Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание на холдинга за 22 юни, която е представена в Търговския регистър. В последните години мениджърите на инжеринговата компания постъпват именно по този начин.

Печалбата за миналата година е в размер на 18 899 530 лева. Тя се увеличава с 64% на годишна база и се дължи най-вече на получените дивиденти от дъщерни дружества (18.1 млн. лв.). Според проекта за решение част от нея ще бъде разпределена във Фонд "Развитие", а друга – ако акционерите го предложат, може да бъде платена като дивидент. В случай че няма такова предложение, цялата печалба ще бъде внесена във фонд "Развитие".

Такъв текстът имаше и в поканата за общото събрание на акционерите през миналата година, когато бе гласуван брутен дивидент от 0.136842 лв. на акция. До момента такава сума не е разпределяна само през 2012 година.

Предвижда се акционерите да гласуват за промени в броя и в състава на съвета на директорите, който е седемчленен, и да определят възнаграждението им – пак по предложение на акционерите. Конкретни имена не се съобщават. Това вероятно ще стане в материалите към поканата, които се публикуват от дружеството след вписването й в Търговския регистър.

Интерес в началото на седмицата предизвика сделка, в която бе изтъргуван 0.79% от капитала на "Трейс груп". Най-голям акционер в дружеството в момента е Николай Михайлов с дял от 66.97%, а чрез контролираната от него фирма "Галини-Н" ЕООД контролира още 9% от книжата с право на глас. Това пък му осигурява и лъвския дял от печалбата за 2015 г. при разпределянето й като дивидент.

 

Срив на износа при "Медика"

Приходите на фармацевтичната компания "Медика" от износа, които формират една пета от общите ѝ приходи, намаляват с 42% на годишна база. Това повлича и нетната печалба на предприятието за санитарни изделия, хранителни добавки и лекарства. През първото тримесечие на тази година тя спада с над една трета на годишна база при същото ниво на разходи за дейността. Между януари и март компанията спечели 390 хил. лв. при 632 хил. лв. за същия период година по-рано. Увеличените продажби на вътрешния пазар не успяха да компенсират общия спад на приходите на фирмата. Делът на продажбите на "Медика" у нас е 84%, а този на приходите от чужбина – 26 на сто.

Към края на март основния дял в дружеството контролира "Софарма" АД (97.77%), а останалите 2.23% държат други акционери. На 8 юни ще се състои редовното годишно общо събрание, на което се очаква да бъде гласуван брутен дивидент от 0.14 лв. на акция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст