ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има ли място за Android Auto?

кола

Технологичният гигант Google определено няма да се задоволи само с разработването на свой собствен автономен автомобил. Компанията, която завладя пазара на смартфони с отворената система Android иска да повтори този успех и в автоиндустрията. Още през 2014 г. бе представена официално платформа Android Auto, която Google разработва с идеята тя да се внедри в колкото може повече превозни средства. В голяма степен тя използва вградения дисплей на централното табло на колите и работи като инфотейнмънт система от ново поколение, при това може да се свързва със смартфон и да инсталира приложения като Google Maps, Phone, Music, Voicemail и други. На този етап софтуерът е съвместим само с устройства, които работят под Android Lollipop OS или по-висока версия, но Google обещава множество други възможности. 

Неотдавна компанията официално обяви и кои автомобили ще могат да се възползват от предимствата на Android Auto. Oказва се, че новата платформа е предизвикала интерес сред много от водещите производители в индустрията, сред които брандове като Audi, Honda, Opel, Ford, Volkswagen, Volvo. Заявка за използването на този софтуер са напарили дори от Pioneer и Kenwood, които произвеждат външни мултимедийни устройства, така че нищо чудно, ако се окаже, че и колите от по-старите модели могат да станат смарт.

Експертите от Google казват още, че в следващите месеци и производителите като Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden, Kia, Mitsubishi, Skoda и Vauxhall също ще започнат да представят собствени модели, които са базирани на Android Auto. Един от най-големите партньори на Google в момента е Audi, които ще използват Android Auto в модела си от висок клас 2017 Аudi Q2, 2017 Audi Q7 и Audi A4.

Ще е интересно да се види обаче как ще протече битката между Apple и Google с цел да се превърнат в доминиращ фактор в автомобилната индустрия. Компанията от Купертино също разполагат със собствена платформа за превозни средства, което подсказва, че това ще бъде поредната пазарна ниша, която ще изправи в директна конкуренция двата технологични гиганта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст