Атина влезе в балканската борса

Иван Такев - изпълнителен директор на "БФБ-София"

Aтинската фондова борса се присъединява към SEE Link, на която България е създател. След борсите в Белград, Любляна и Баня Лука това е четвъртата институция, която се включва в регионалната платформа за търговия на ценни книжа. Така заедно с трите борси учредителки, SEE Link обхваща вече седем пазара.

"Предвид значимостта на Атинската борса и нейната пазарна капитализация, която възлиза над 32 млрд. евро, присъединяването й към SEE Link e положителен сигнал за по-нататъшното развитие на регионалния капиталов пазар", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

SEE Link e проект, който предприеха борсите в България, Македония и Хърватия – с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, регистрирани на тези пазари. Трите борси учредиха обща компания през май 2014 г. със седалище в Скопие. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) подкрепи първоначалната фаза на проекта SEE Link с грант от 540 хил. евро, с който да се създаде електронна система за извършване на поръчки. Средствата бяха осигурени от ЕБВР чрез финансиране от донорите на Банката през Специален фонд на акционерите в нея.

Успоредно с това участващите борси предоставиха за проекта 80 хил. евро. Системата за поръчки на SEE Link функционално бе завършена в края на март. В началото на април бяха обявени и двата индекса на сини чипове SEE LinX и SEE LinX EWI, които се състоят от десетте най-активно търгувани компании, листвани на трите борси учредители на платформата. SEE Link осигурява достъп за инвеститори и за местни брокери до регионалния пазар, който за момента е с капитализация над 26 млрд. евро, близо 400 фирми са налични за търговия, а 25 инвестиционни посредници и банки изявиха готовност да се свържат с платформата. Разширяването на проекта в региона ще спомогне за интегрирането на локалните капиталови пазари, като осигурява по-ефективен достъп за инвеститори и местни брокери и в същото време позволява на участващите фондови борси да останат независими.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст