Борисов отстъпи пред българите в чужбина

Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ, че исканията на българите в чужбина във връзка с Изборния кодекс са справедливи. Това обяви омбудсманът Мая Манолова след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на организации на българи в чужбина, която се състоя на 5 май. Разговорът стана възможен с посредничеството на Манолова, а основната тема бяха промените в изборното законодателство, отнасящи се до гласуването на нашите сънародници зад граница.

След срещата представители на българската диаспора заявиха, че министър-председателят застава зад техните искания да се върнат старите изборни правила. Час и половина те го убеждавали с аргументи, че с последните поправки в кодекса се отнемат техни конституционни права и очевидно са успели да го направят. Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, живеещ във Франция, каза, че към тях е поет ангажимент от страна на Борисов.

"В чужбина на последните избори гласуваха 145 хил. български граждани, това е повече от гласувалите в 22 от 31 избирателни района в България, взети поотделно, разбира се. Над 80% от тях гласуваха извън дипломатически и консулски представителства", обясни Манов. Както и че между два и три пъти е нараснал вотът в Северна Америка, Германия, Великобритания спрямо 2013-а. Той отбеляза също така, че "господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани извън страната да имат равни избирателни права с българските граждани в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив".

В сградата на Министерския съвет бяха и българи от Великобритания и Австралия. На самата среща са присъствали шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и министърът на външните работи Даниел Митов.

По-късно представителите на сънародниците ни зад граница се видяха и с основния инициатор и защитник на измененията в кодекса, свързани с броя и мястото на секциите за гласуване – съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Тези дни той успя да сътвори грандиозен скандал, като влезе в конфликт с българка, живееща в Ню Йорк, написвайки й грубо писмо. Симеонов предварително посочи, че няма да промени позицията си и няма да се съгласи на нови промени в Изборния кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст