Давутоглу подава оставка

давутоглу

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви на специална пресконференция в Анкара, че ще се оттегли от поста си, като няма да се кандидатира отново за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Той потвърди, че партията ще проведе извънреден конгрес на 22-и май и допълни, че при настоящите обстоятелства той няма да се стреми към председателския пост. Това означава, че след това той вече няма да бъде и премиер, защото съгласно правилата на партията председателят на партията съвместява позицията с тази на министър-председател.

В изявлението си Давутоглу защити постигнатото по време на управлението му, подчертавайки, че е успял да запази целостта на партията и правителството по време на тежък период в страната.

Оттеглянето му идва след съобщения за напрежение между премиера и президента на южната ни съседка. Най-спряганото име за поста на министър-председател е зетят на Ердоган –  Берат Албайрак, който в момента е министър на енергетиката.

Напрежението между президента и премиера на Турция най-вероятно е свързано с факта, че Давутоглу не одобрява стремежите на Ердоган на превърне Турция в президентска република.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст