ДСБ пак иска оставката на Московски

Заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов

"Демократи за силна България" и техният заместник-председател Атанас Атанасов отново повдигнаха въпроса за оставката на транспортния министър Ивайло Московски. На брифинг на 5 май бившият шеф на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред обяви, че "Летище София" ЕАД, чийто принципал е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, се управлява изключително зле. По думите му там се правят нагласени обществени поръчки на завишени цени. Атанасов подчерта, че броят на пътниците на столичния аеропорт е равен на този на летищата във Варна и Бургас, взети заедно. "Капацитетът, общо взето, е един и същ. Но да видим какви са финансовите резултати. За 2014-а печалбата на морските летища е общо 31 млн. лева. Печалбата на "Летище София" е 5.2 млн. лева", отбеляза депутатът, допълвайки, че софийският аеропорт е имал най-висока печалба през 2008-а – 30 млн. лева. 

"Тези финансови резултати показват не друго, а че това търговско дружество се управлява изключително лошо. Това е в резултат на нецелесъобразни дългосрочни договори, които са сключени с нагласени обществени поръчки при завишени цени", смята Атанасов. Той посочи, че ръководството на компанията е назначено по време на управлението на Пламен Орешарски, като Московски е назначил само един човек. Атанасов не разбира защо при такива лоши финансови резултати транспортният министър не предприема някакви действия и го призоваха да си подаде оставката. 

Вторият човек в ДСБ заяви, че вероятно ще е по-добре летището да се даде на концесия. Но смята за безсмислица парите от такава сделка да се използват за оздравяването на БДЖ, защото според закона парите от концесионните такси би следвало да отидат в Сребърния фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст