Държавата си запази ВМЗ и “Кинтекс”

Възможно е до края на ноември вратите на ВМЗ да се отворят пред новия собственик.

Държавата не си дава "ВМЗ – Сопот" и "Кинтекс". Даже реши да вкара двете дружества от Военнопромишления комплекс в т. нар. забранителен списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Така правителството ги спаси от продажбата, предвидена в проекта за средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 година. Тя бе изготвена от Министерството на финансите и предвиждаше ВМЗ и "Кинтекс" да станат частни, съответно през 2018 и 2019-а.

Така икономическият министър Божидар Лукарски и колегата му от финансите Владислав Горанов размениха реплики кой е предложил предприятията за раздържавяване, а после си стиснаха миролюбиво ръцете.

"ВМЗ – Сопот" беше изваден от списъка за приватизация още през 2013 година. Тогава заводът бе в тежко финансово състояние и в някакъв момент се е стигнало до идеята да бъде продаден. Планът обаче не сработи.

Сега, на заседанието си на 4 май, Министерският съвет одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се забранява продажбата на "Кинтекс" и на "ВМЗ – Сопот". Двете компании са търговски дружества с изцяло държавно участие. Те са структуроопределящи за Военнопромишления комплекс и са важен елемент в националната сигурност, в икономиката на държавата ни и за присъствието й на стратегически пазари, мотивират се министрите. Освен това с приемането на законопроекта щяло да се подпомогнат стабилизирането и развитието както на компаниите, така и на сектора като цяло.

По този начин правителството потвърди решението си от средата на април да включи двете фирми в забранителния списък. И фирмите отново се завъртяха в омагьосания кръг ту периодично да се обмисля продажбата им, ту управляващите да изоставят тази идея.

Сега не е подходящото време за приватизацията на предприятия от Военнопромишления комплекс. ВМЗ и "Кинтекс" имат запазен потенциал, осигуряват работни места, генерират добавена стойност и помагат на общото икономическо и социално развитие. Това декларира министърът на икономиката още през март. По-късно в парламента той коментира, че е от изключително важно значение при подготовката на дадена продажба да се прилага индивидуален подход според състоянието на търговските дружества.

Министър Лукарски похвали двете фирми. "ВМЗ – Сопот" от 15-20 години не бил отчитал по-добри финансови резултати от миналогодишните. През миналата година фирмата е спечелила почти 30 млн. лева. За сравнение, печалбата й през 2014-а била само 256 хил. лева. За "Кинтекс" пък се споменава, че отчита 19.6 млн. лв. положителен финансов резултат.

В крайна сметка, последната дума ще има Народното събрание, което трябва да гласува поправките в Закона за приватизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст