Лятото ни среща без концепция за плажовете

Плаж с боклуци

Летният туристически сезон чука на вратата,  но 90 плажа по бреговата ивица със сигурност ще останат без  концесионери.  Това очевидно не притеснява началниците в държавната администрация, тъй като този факт стана известен още преди седмица, но едва сега Министерството на туризма гордо обяви, че вече била  готова новата концепция за стопанисване на плажовете. Тя тепърва щяла да бъде обсъдена на неформална среща с хората от този бизнес. И едва тогава  ще бъде предложена за обществено обсъждане. По всяка вероятност тя ще бъде

окончателно готова за… ски сезона

Според министър Николина Ангелкова най-важното било да се чуе предварително мнението на професионалистите, за да работи тя и текстовете й да не създават излишна полемика.

Но докато в туристическото ведомство мъдрят как новата концепция да не създава трусове в системата, летовниците най-малкото ще се препъват в боклуци и ще се молят да няма инциденти, тъй като и въпросът с охраната на тези плажове остава висящ.

Новата концепция  предвижда плажовете да бъдат категоризирани в четири групи – според достъпа до тях, според релефа и по други характеристики. Едва след като това стане, ще бъде създадена и нова методика, по която те ще бъдат отдавани под наем.

Засега Министерството на туризма е успяло да обяви едва  24 процедури за отдаване под наем, чиято цел била с „максимална скорост да се намерят стопани на тези плажове“. Повечето от тях са с изтекли концесии. Друг е въпросът, че приключилите срокове на контрактите с предишните им наематели не би трябвало да са били „изненада“. И тогава неминуемо изниква въпросът защо тези процедури не бяха обявени по-рано…?!

Ако като оправдание ще бъде изтъкнато забавеното изменение на Закона за туризма и прехвърлянето на бреговите ивици за стопанисване от Министерството на регионалното развитие към туристическото ведомство – това

звучи, меко казано, нелогично

Първо, защото се случи доста отдавна – още през януари, и второ, защото още със създаването на туристическото ведомство беше ясно, че ще се стигне до това. Така че изненада не е имало за никого. Друг е въпросът защо докато са се чакали промените в закона, не е била подготвена и тази концепция. Та веднага след влизането им в сила тя да бъде подложена на обсъждане. Така този процес можеше да е приключил още преди два месеца.

Между впрочем, още в края на годината министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова предупреди, че ще се появи такъв проблем. На едно от последните заседания на кабинета преди Нова година дори се стигна до ожесточен спор между  нея  и Ангелкова. Павлова обвини пред всички колежката си, че за една година не е подготвила концепция как ще управлява тези активи.

Туристическата началничка тогава се измъкна с оправданието, че за да може да се направи цялостната концепция за групиране на плажовете, били необходими досиетата на плажовете. Тя не знаела нищо за сключените договори, които все още „стояли в кашони“ в  Министерството на регионалното развитие. Обяснението беше повече от инфантилно – сякаш не е чула, че има национален концесионен регистър и всеки средноинтелигентен човек може да си извади необходимите справки и да се подготви за това, което му предстои да прави.

Но министър Ангелкова не престава да обикаля морските ни курорти и да държи речи пред медиите и пред предприемачите от бранша за предстоящия летен туристически сезон. От тези обиколки  стана ясно единствено, че

министърката е оптимист

и се надява на много добър летен сезон и на ръст на туристите от всички ключови пазари. Не че действително няма данни за такъв оптимизъм – има. Но той е свързан не толкова с положените усилия от ведомството й, колкото от геополитическите процеси наоколо. Що се отнася до рецитациите й на тема „трябва да предложим високо качество, за да се върнат туристите и следващото лято“,  това трудно може да стане факт, ако голяма част от плажовете ни останат без концесионери.

Във връзка с новата концепция някои от кметовете на черноморските общини вече предложиха общините да могат да участват при равни условия с останалите юридически лица в конкурсите за концесия на плажовете. За това наскоро настоя  кметът на Поморие Иван Алексиев по време на обсъждането на новата концепция за управление на плажовете.

Алексиев посочи необходимостта от засилени проверки по тези обекти това лято, така че да се гарантират отличните условия за отдих и почивка на жителите и на гостите на града.

Местните браншовици подкрепиха идеята, като подчертаха, че  в лицето на община Поморие виждат един добър стопанин, който значително е променил облика на града в последните няколко години.

Туристическото ведомство дори се похвали, че броят на плажовете без концесия „леко е намалял“  в сравнение с 2015-а, когато те са били 95, а сега са едва… деветдесет.

Там, където все пак има наематели, те ще бъдат задължени да осигурят спасители и почистването на плажните ивици, за които отговарят. Ангажиментите им обаче далеч няма да бъдат така дългосрочни, както тези на концесионерите. Концесии се дават за период от 10-15 години, а при наемите става дума за около три месеца активен летен сезон. От туристическото министерство продължават да се кълнат, че ще направят всичко възможно, за да се осигури безопасността на летовниците.

Дали обаче това ще стане ще разберем през следващия сезон, при който може да се окаже, че усилията на чиновниците са като „след дъжд – качулка“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст