Отчаяние и ужас в Хисарските села, държавата нехае за народа

Говеда

Фермери от хисарските села Мало Крушево, Беловица и Красново блокираха за няколко минути пътищата за Стрелча и Пловдив. Полиция пази протестиращите. Фермерите Васил Илиев, който има 120 биволи и крави, Тодор Николов, който има около 80 глави добитък, и Тодор Геров, който има 80 крави, казаха, че ако държавата не предприеме мерки и не докара ваксини до ден два, стадата им ще се заразят. От тази болест в момента е разболяла една крава на фермер от Беловица, съобщават медиите от мястото на трагедията.

Големият проблем в момента е, че в агенцията по храните е имало само 680 ваксини. От днес вече е започнала имунизация на животните, но ваксините първо са крайно недостатъчни и второ, фермерите твърдят, че не се слагат на добитъкът, който е близо до центъра, а на по-далечни стада. Животните на Цонко Петров от Беловица, които ще бъдат унищожени, пасат на съвсем близко разстояние от стадата на хората, които днес са излезнали на протест. Геро Мавров, който има 100 глави добитък, каза, че той е спрял животните си от паша, но нищо не гарантира, че сред тях вече няма заразени.

Хората, които излязоха днес на протест, са наистина отчаяни, защото ако стадата им се заразят, ще бъдат избити стотици глави добитък, а загубите ще са за милиони левове.

От агенцията по храните признават, че в момента действително няма ваксини, те се внасят от чужбина и могат да бъдат осигурени нужни количества едва на 15 май. Фермерите обаче се опасяват, че до ден – два стадата ще се изпонатръшкат болни и трябва да бъдат убити. Те настояват за бързо решаване на проблема, но това според агенцията по храните ще стане едва след 15.

Следващият протест е насрочен за 9 часа в понеделник.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст