Започваме да връщаме мигранти в Турция

бежанци

България е първата европейска държава, която подписа с Турция двустранен протокол за прилагане на Споразумението за връщане на нелегалните мигранти на територията на Турция, сключено между ЕС и Турция. Целта на протокола е да осигури връщането на бежанците, влезли нелегално в България, обратно на турска територия, а също и да пресече пътищата на нелегалната миграция и на хората, организиращи нелегалния трафик. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните Румяна Бъчварова, която подписа протокола заедно с турския си колега Ефкан Ала в турската столица Анкара.

Според Бъчварова това са първи стъпки на България към изпълнение на неотложните мерки във връзка с присъединяването ни към Шенген. По думите на министърът на вътрешните работи благодарение на положителното развитие на сътрудничеството ни с Турция българо-турската граница ще бъде по-надеждна и по-сигурна за населението. Бъчварова подчерта, че през първите три месеца на тази година нелегалният трафик на хора е намалял с около 20 процента.

Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала от своя страна заяви, че България е първата европейска държава, с която Турция подписва такъв протокол. Според Ала по този начин ще се осигури ефективно действие на процеса за обратно връщане на нелегалните мигранти от една страна, а от друга страна ще се укрепи сътрудничеството и съвместните мерки за спиране на нелегалната миграция между България и южната ни съседка. Ефкан Ала изрази увереност, че близкото и ползотворно сътрудничество между Анкара и София ще продължи и в бъдеще.

В подписания двустранен протокол за реадмисия, са залегнали и изискванията на ЕС, включени в новата система на съюза за прием на бежанци и удължаване на временните проверки по вътрешните граници на Шенген.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст