ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще спре ли КЗК продажбата на “Токуда”?

Аджъбадем

"Избродираната" по думите на премиера Бойко Борисов спецакция, в която ръководството на Фонда за лечение на деца беше арестувано и отстранено за "съмнителни действия" при изпълнение на дейността му, съвпадна с оповестяването на сделката за покупката на болница “Токуда“ и на част от веригата “Сити Клиник“ от турската "Аджъбадем Саглък Хизметлери Тиджарет" А.Ш. Сред задържаните и освободени на следващия ден под гаранция участници в заседанието на фонда се оказа и представителят на турския болничен гигант у нас д-р Гюрай Ходжев. Арестите се случиха само ден преди "Интернешънъл Хелткеър Холдинг" (IHH), в състава на който влиза “Аджъбадем“, да излезе с официално съобщение за българската сделка. След финализирането й новият формат – "Аджъбадем Сити Клиник", се очертава като най-голямата здравна структура у нас. 

На официалната пресконференция след акцията бе съобщено, че разследването било за участие в организирана престъпна група, за безстопанственост, длъжностни престъпления и нецелево разходване на средства. Не било установено обаче искане и получаване на подкупи. А сигнали за нередности изобщо не били подавани от родители на болни деца. Нищо, че първоначално прокуратурата обяви на сайта си, че служители на фонда са получавали подкупи, а видео от акцията показва открити при претърсването в дома на вече бившия директор Павел Александров 16 000 евро. Говорителката на държавното обвинение Румяна Арнаудова обясни разминаването доста странно: ставало дума за "друг вид подкупи".

После тя призна, че след дълга проверка на дейността на фонда Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване. А проверката уж се водеше на основа на доклада на инспектората в здравното министерство, който уж съдържал данни за "безброй нарушения". После здравният министър Петър Москов обжалвал отказа пред Софийската апелативна прокуратура, но по нищо не личи тя да е стигнала до други заключения, защото арестите са разпоредени от Специализираната прокуратура. Всъщност и самата Арнаудова подчерта, че "тази проверка не касае нито едно от направленията по настоящото дело". Работещите по нея се занимавали само със "съмнения за нарушения, свързани с разходите на фонда за командировки, езикови обучения на служители, работно облекло и други".

Връзката с "Аджъбадем" не беше призната гласно. Но е показателно, че на Ходжев беше определена парична гаранция от 15 000 лева. В официалното съобщение на прокуратурата пък беше посочено, че при ползването на транспортни и логистични услуги в Турция заплащането на тези дейности било осчетоводявано като "лечение на деца". Участници в обществения съвет на фонда обясниха, че става въпрос именно за турската компания, която изрично е изисквала да работи чрез представителството си у нас, което разполага с офиси в София и Пловдив. Те са организирали транспорта и настаняването на децата в Турция със собствени линейки и с участие на свое медицинско лице и затова разходът е осчетоводяван като медицински. Това не е нарушение на правилника на фонда – той има право да плаща транспортни и квартирни разходи по време на престоя на пациента в чужбина.

Броени дни преди да бъде обявена сделката, председателят на БЧК Христо Григоров изрази готовност организацията да участва в нея в тандем със сериозен български инвеститор, който би осигурил "Токуда" да остане в български ръце. Григоров поясни, че разговорите са още в начален етап и са "едно подаване на ръка към семейство Токуда". Но и се оплака, че "за голямо съжаление никой не желае да разговаря с нас – може би защото някой по канала има сериозни лични интереси".

След акцията на ДАНС във фонда здравното министерство беше нарочено, че се изпълнява поръчка за отстраняване на сегашното му ръководство, за да се сложи ръка върху финансовия ресурс за лечение на деца. След дълго мълчание здравният министър Петър Москов се оправда, че нямал абсолютно никакъв изход, освен да смени незабавно директора Павел Александров. Светкавичното назначаване на проф. Владимир Пилосов на поста предизвика обаче недоволство сред някои от представителите на обществения съвет и работещите с него граждански организации, които разчетоха рокадата като заявка за премахване на сегашната публичност в дейността на фонда. В петиция, адресирана до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, бяха зададени редица въпроси, уличаващи здравното министерство в задкулисни действия. В същото време Москов продължава да се позовава на изготвения от ведомствения инспекторат доклад за нарушения, в които прокуратурата не е намерила нищо престъпно.  

Че "Аджъбадем", чийто оборот според представителя й у нас е по-голям от брутния вътрешен продукт на България, може да си позволи сделката – съмнение няма. Ясно е също, че тя ще доведе до повишаване на качеството на услугите в нашата страна, чиято здравна система беше буквално и съвсем неслучайно съсипана. Никой обаче не коментира дали навлизането на турския инвеститор ще намали изтичането на финансов ресурс към Босфора и редно ли е страна като Турция да става най-големият играч в българското здравеопазване? Според запознати само през "Токуда" са преминали за лечение над 2 млн. пациенти, а всеки експерт по националната сигурност би потвърдил, че здравните досиета са елемент от нея. И дори да бъде спазено обещанието турски лекари да не заменят българските, мениджмънтът ще е изцяло в турски ръце.

Управляващите, които се оплетоха като пате в кълчища около бартера с турските ваксини (също разследван от прокуратурата), трябва да отговорят и на въпроса защо сем. Токуда продава бизнеса си в България. От края на миналата година едноименната болница се оплаква, че въведеното за 2015 г. 10-процентно намаление на цените на клиничните пътеки е довело до това да не й бъдат изплатени от Здравната каса около 4 млн. лева. Сумата е натрупана от извършени дейности, които след орязването на пътеките са се оказали надлимитни. Заговори се също, че основната причина за продажбата на болницата е политически натиск, засилен допълнително от изразеното от ръководството й недоволство. Колкото до цената на сделката и купувача, семейство Токуда е улеснено от обстоятелството, че "Интернешънъл Хелткеър Холдинг", чиито акции се търгуват публично на борсите в Малайзия и Сингапур, работи основно с японски капитали.

В същото време на болницата й предстои да защити най-престижния и труден стандарт за качество и безопасност на пациентите – американската акредитационна система JCI. С други думи, болницата става още по-престижна, което, от една страна, оправдава интереса към нея. Но, от друга страна, държавата реже парите за здравеопазване, което означава, че пациентите ще плащат все повече от джоба си за лечение. И тези пари ще прибира новият собственик, който е дошъл да печели, а не да развива благотворителна дейност. Колкото и да са по-евтини от европейските, здравните услуги на турците изглеждат непосилни както за касата, така и за повечето българи.

Ако пък се окаже, че не е така, ще възникне въпросът защо е допуснато масираното навлизане на турски инвеститор, щом тези дейности може да бъдат печеливши на разумни цени и печалбите да остават в български ръце. Защото освен "Аджъбадем" у нас стъпва и друга голяма турска верига – "Лив Хоспитъл", която пък открива в София ДКЦ под наименованието Neo Clinic. "Лив Хоспитъл" е част от MLP Care Group, част от която са и болничните вериги "VM Медикал парк" и "Медикал парк". Трите бранда оперират в 29 болници в Турция и подобно на "Аджъбадем" привличат директно български пациенти, осигурявайки им на място преводач и личен асистент и договаряйки с авиокомпаниите и превозвачите отстъпки в билетите, за да дойдат тук.

 

Ключова роля по сделката ще има становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Съгласно публикуваното на сайта й съобщение за предстояща концентрация, състояща се в придобиването на самостоятелен контрол от страна на „Аджъбадем Саглък Хизметлери Тиджарет“ А.Ш. върху “Токушукай-София” ЕООД и “Сити Хоспиталс енд Клиникс” АД, в КЗК е образувана преписка за оценка на концентрацията. В това производство по Закона за защита на конкуренцията всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху конкуренцията на съответния пазар в страната. От съобщението в сайта на КЗК не става ясно дали такива становища са постъпили в едноседмичния срок, който вече изтече. Комисията ще се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка. От описанието на активите и дейностите на българските компании обаче става ясно каква хапка от здравния пазар се подготвя за продажба. Тя включва медицински услуги, предоставяни от лечебни заведения за болнична медицинска помощ, финансирани от НЗОК; медицински услуги, предоставяни от лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ; търговия на дребно с лекарствени продукти, козметични препарати и санитарно-хигиенни консумативи чрез аптеки; търговия на едро с медицински изделия; услуги, подкрепящи провеждането на клинични проучвания.

 

Христо Григоров, председател на "Български червен кръст"

БЧК кандидатства със сериозни партньори

Г-н Григоров, има ли развитие около сделката с "Токуда"?

– Ами знаете, че сделката беше обявена официално и оттук насетне думата има КЗК. Тя е институцията, която трябва да защити националния ни интерес. БЧК кандидатства със сериозни партньори с желание тази болница да се превърне в голям балкански център за лечение, който да привлича финансов ресурс от страната и чужбина. Сега този огромен ресурс изтича зад граница и обезкръвява здравната ни система, вместо тя да печели и да се развива в обществен интерес.

Оплакахте се, че семейство Токуда не са ви обърнали внимание. Да не би да е заради факта, че не съобщавате кой е "вашият" кандидат-инвеститор?

– А защо да го правим, щом като се отнасят към офертата ни по такъв начин? БЧК е структура, която не е паднала от Луната и застава с авторитета си. Но партньорите пожелаха да не излизат на показ до провеждането на сериозни разговори. Гарантирам, че става въпрос за почтена, честна, с добър имидж структура, която може да постигне същото качество на здравни услуги като "Аджъбадем", а "Токуда" да остане в български ръце. Офертата ни е конкурентна, защото предлагаме 100 млн. евро само за "Токуда".

Собствениците й все още ли не реагират?

– Не, макар че отправихме официално предложение. Консултантът на семейство Токуда Артър Стърн така ги е стигматизирал с клевети за нас, че отказват да отговорят. Внушавал, че сме несериозни, че нямаме парите, че идвал два пъти в БЧК, а не сме му казали нищо, че сме закъснели с предложението и дори че играем с мафията.

Споделяте ли опасенията, че сделката би застрашила националната сигурност?

– Вижте, ние бихме работили с всеки, включително и с "Аджъбадем", пожелавам им успех. Но е факт, че тази сделка ще създаде огромен частен монопол в българското здравеопазване, с чужди капитали и ръководство. Да, водещо е здравето, но когато става въпрос за бизнес, по цялата верига има много големи икономически интереси. Тази болница ще е печатница за пари и смятам, че те не трябва да изтичат в чужбина за сметка на българските данъкоплатци.

Какво е мнението Ви за ставащото във Фонда за лечение на деца?

– Преди години бях негов член и имам добри впечатления от отстранения директор Павел Александров. И след като оглавих БЧК, имахме контакти, често е молил да провеждат срещи на фонда в централната ни сграда и сме се отзовавали. Обичайно ни благодареше с думите: "Ей, спестихме малко пари!" Не вярвам човек с такава нагласа да злоупотребява със средства за лечение на деца. Но това е работа на прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст