Празнуваме Гергьовден

гергьовден

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите. Свети Георги е от малкото светци, които се славят както от християни, така и от мюсюлмани.

Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България, отбелязван от над 180 000 души. Сред тях са Георги и Гергана, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни. Шести май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Разположението на Гергьовден в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората. Свети Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

Гергьовден е и Денят на Храбростта и празникът на Българската армия. Той ще бъде отбелязан в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини, и военен парад.

Честванията започват в 9 часа пред паметника на Незнайния воин, където ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад започва в 10.00 часа и ще се проведе на площад „Княз Александър I" под командването на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Президентът и Върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на площада.

Общо 1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция" ще вземат участие в парада. 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще прелетят над площада като част от атрактивно авиошоу

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст