Мая Манолова: Не приемам да има ценоразпис на конституционните права

Парламент Мая Манолова омбудсман

"Абсолютно против съм правата на гражданите да бъдат остойностявани в пари. Не приемам да има ценоразпис на конституционни права. Ако народните представители смятат, че трябва да има, да го оачат на сградата на парламента". Това коментира в студиото на „Тази събота” омбудсманът Мая Манолова във връзка с твърденията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че секциите в чужбина струват по 8 до 12 000 евро.Все пак тя цитира данни на изпълнителната власт, според които сумата до 3200 лв. заедно с командировките на служители от България. Според нея всеки глас у нас струва около 9 лв., а навън около 9,50 лв., но „не е нормално да вадим сметалото, ако ще ограничаваме правата на българските граждани”.

По думите на Мая Манолова ограниченията за разкриване на секции в чужбина са „доста спорно, доста абсурдно решение” и са еквивалента на това у нас да се гласува само в София.

Общественият защитник не приема твърденията на националистите, че така се пресичат гласовете от Турция, защото гласоподавателите в южната ни съседка могат да се качат на автобуси и да пуснат бюлетина у нас, докато за тези в Западна Европа и САЩ това е много по-трудно. Манолова припомни, че с последния Изборен кодекс, в чието изготвяне имаше дейно участие, активността на Запад се е вдигнала с 67% заради по-либералния режим за изборните секции, докато в Турция е спаднала с 5%, напук на опасенията.

Според Манолова обаче самите партии може да проявят разум след срещите, които тя проведе с тях. „Лидерът на ГЕРБ се съгласи с аргументите – няма как човек да не се съгласи като види срещу себе си интелигентни, грамотни и граждански активни хора, които искат да упражнят правото си на глас”, каза тя.

По думите й макар лидерът на НФСБ Валери Симеонов (който е вносител на законовите промени) да не е готов веднага да промени позицията си, все пак е склонен за разговори. АБВ също са декларирали да участват в промяна на текстовете. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст