Юнкер: Гърция е постигнала целите на реформите

Жан-Клод Юнкер

Гърция практически е постигнала целите на реформите, поискани от кредиторите й, и утре Еврогрупата ще проведе "първите дискусии" за възможното управление на дълга на страната, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес.

"В момента извършваме първия преглед на плана за помощ на Гърция и целите му са практически постигнати", заявил е Юнкер в интервю, което ще бъде публикувано днес в германски вестници, собственост на "Функе медиенгрупе".

Кредиторите на Гърция смятат прегледа на плана за реформи, които Атина въвежда в замяна на международния заем, отпуснат миналата година, за предварително условие за всякакви дискусии за гръцкия дълг. Но след месеци на обсъждания реформите още не са получили одобрение поради разногласие между ЕС и МВФ, отбелязва АФП.

Утре в Брюксел ще се състои среща на 19-те финансови министри на страните от еврозоната, които отново ще разгледат постигнатото с реформите в Гърция. На това заседание министрите "ще проведат и първите дискусии за това, което може да се направи, за да стане гръцкият дълг поносим в дългосрочен план", добави Юнкер. Той обаче напомни, че отписване на гръцкия дълг не е на дневен ред.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст